Plati i kada to ne koristiš

Najveći dio godine mjesta u podvelebitskom dijelu Grada Senja broje tek po nekoliko stanovnika. Donji Starigrad, Donja Klada, Lukovo Otočko i nekoliko manjih skupina kuća uz obalu, ljeti su oličenje vreve, dok se u zimskim noćima iz ukupno 400-tinjak kuća vidi jedva nekoliko desetaka upaljenih sijalica. I dok sve miruje, ne miruju računi za fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga, za slivne vode i za odvoz komunalnog otpada. Sve se ovo plaća, bez obzira što svoju vikendicu ne uživate preostalih 11 mjeseci u godini.
Koliko ima smisla (ali i poštenja) plaćati nešto što ne koristite, odnosno ne trošite? Pitali smo za odgovor Jadranka Nekića, rukovoditelja Vodovoda i odvodnje d.o.o. Senj. Ljubazno nam je pojasnio razloge plaćanja onoga što ne koristimo.
-U cijelu je vodovodnu mrežu uloženo mnogo novca, mnogo nas stoji i održavanje tog sustava. Dakako da izvan ljetne sezone ne možemo dijeliti otkaze zaposlenicima koji rade na tim poslovima. Stoga se sukladno donesenoj Odluci naplaćuje fiksni dio cijene vodne usluga i onda kada se voda ne troši, rekao nam je J. Nekić.
Uzalud nam trud. Sve je pokriveno papirom, tj. Odlukom. Koliko ima smisla plaćati nešto što ne uživate? U jednoj europskoj Hrvatskoj u 3-4 naselja kod Senja (ali i šire u RH) vlasnici kuća za odmor moraju plaćati račune, iako se po stanju vodomjera točno zna tko je dolazio i trošio vodu, a tko ne. Za odgovor vezan uz račune za odvoz komunalnog otpada pitamo direktora Gradskog komunalnog društva Senj Brunu Brozičevića. Problem nam je iznio vrlo temeljito i nadasve ljubazno, pri čemu je ipak u zraku ostalo ono „mi i vi“.
-Odvoz komunalnog otpada tijekom cijele godine naša je obveza. Takav tzv. hladni pogon ipak košta i mi ne možemo takav trošak naplatiti samo onim malobrojnim mještanima koji u tim mjestima žive cijelu godinu. Troškove imamo i za održavanje vodovodnog sustava, pa vi kada god dođete u svoju vikendicu očekujete da imate kvalitetnu pitku vodu. No, održavanje vodovoda opet košta. Dakako da za sve ovo imamo zakonsko pokriće i dopuštenje Vlade RH vezano uz formiranje cijena usluga, rekao nam je Bruno Brozičević. Ostaje nam malo nejasno što su to plaćali vlasnici kuća (većina njih) u podvelebitskim mjestima Grada Senja kada su prije sedam godina plaćali prikopčavanje kuća na kanalizacijski sustav u iznosu od po 5 tisuća kuna, kada fekalije i dalje putuju u more. Direktor Brozičević nam je rekao kako su u pripremi dokumenti za projekt izgradnje pročistača koji će ovaj problem riješiti za Sv. Juraj, dok će ostala mjesta malo pričekati.
Svi vlasnici kuća plaćaju i kvartalne račune za slivne vode. Budući da u spomenutim mjestima ne postoji niti jedan odvodni kanal kojega netko održa, ispada da se ti računi plaćaju samo zato što kiša pada i odlazi u more! Umjesto zaključka valja napomenuti da odvoz smeća, slivne vode i fiksnu osnovu vode plaćamo ondje gdje stalno živimo, ali i tamo gdje imamo kuću, ali nas ondje nema po 320 i više dana u godini! Kako smo čuli od sugovornika, komunalnim poduzećima to je dodatni trošak, baš kao i svima nama koji plaćamo nešto što ne koristimo.
M. S.