Plitvice – Obilježna dvadeseta godišnjica pogibije policajca Josipa Jovića

0

PLITVIČKA JEZERA – Kod spomen obilježja  na mjestu gdje je pala prva žrtva Domovinskog rata, policajac Josip Jović, obilježena je dvadeseta godišnjica njegove pogibije. U čast i na spomen Josipa Jovića  kod mjesta gdje su na krvavi Uskrs 1991. godine vođene žestoke borbe hrvatske policije i paravojnih pobunjeničkih skupina okupila se obitelj Josipa Jovića, počast njegovoj žrtvi dao je i Predsjednik RH dr. Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, načelnik Glavnog stožera  OSRH general-pukovnik Drago Lovrić, ministri Tomislav Karamarko i  Tomislav Ivić,  suborci Josipa Jovića, izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Ličko-senjski Milan Jurković sa suradnicima, kao i brojni prijatelji obitelji Jović i poginulog Josipa.. Uz svečani postroj Hrvatske vojske i policije položeni su vijenci i zapaljene svijeće za Josipovu, kao i  za sve žrtve Domovinskog rata. Prigodnim riječima okupljenom mnoštvu su se obratili načelnik Glavnog stože oružanih snaga general Drago Lovrić, ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i izaslanik premijerke Jadranke Kosor ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Žrtvu  Josipa Jovića govornici su istaknuli kao simboliku stvaranja  nove Hrvatske, a krvavi  Uskrs početkom Domovinskog rata. Govoreći u ime Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, inače ratni ministar unutarnjih poslova, nije dvojio kako je Domovinski rat bio pravedan, iako i danas postoje tenzije da se taj povijesni događaj relativizira.

– Mi s  Republikom Srbijom želimo dobrosusjedske odnose, ali nikako se ne smije smetnuti s uma tko je bio agresor u ovome ratu. Bila je to Srbija potpomognuta tzv. JNA i paravojnim  pobunjeničkim skupinama Srba  iz Hrvatske. Srbiji nitko ne daje za pravo da se postavlja kao sudac koji istražuje i sudi ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Taj apsurd Vlada RH svakako neće tolerirati i borit ćemo se svim snagama da sačuvamo dobre odnose sa susjedima, uz isticanje prave istine o Domovinskom ratu, ustvrdio je Ivan Jarnjak. U svojim riječima predsjednik RH dr. Ivo Josipović zahvalio se svim majkama čiji su sinovi pali u obrani Hrvatske.

Oglas

–  Josipova je žrtva više od simbolike. Ona je primjer kako se voli i štuje Domovina za koju su mnogi dali svoje živote, a  i vi nazočni branitelji ste u obranu krenuli s  jednom  mišlju: zaustaviti rat i izboriti slobodu. Na ovakvim primjerima domoljublja treba odgajati mlade naraštaje. Iskreno vjerujem da se ovakve vrijednosti nikada neće zaboraviti. Također vjerujem da će naša zemlja  uskoro izaći iz krize, da ćemo svi živjeti bolje i sretnije. Na to nas upravo obvezuje Josipova, kao i sve žrtve Domovinskog rata,  istaknuo je predsjednik dr. Ivo Josipović. Riječi molitve kod spomenika Josipu Joviću predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

M.S.