Plitvička jezera na prestižnoj listi zelenih destinacija za 2024.

0

Nacionalni park Plitvička jezera s ponosom je uvršten na listu zelenih putovanja za 2024. godinu, koju sastavlja ugledni britanski časopis Wanderlust Travel Magazine. Ovaj časopis, poznat po promicanju odgovornih putovanja, prepoznao je Plitvička jezera kao jednu od stotinu najperspektivnijih destinacija koje prednjače u održivom turizmu.

Travel Green List™, pokrenut 2023. godine, ističe destinacije koje se posebno trude očuvati okoliš i promovirati održive prakse. Među preko 1000 prijava iz cijeloga svijeta, Plitvička jezera su se izdvojila kao primjer predanosti očuvanju prirode i promicanju ekološki osviještenog turizma.

Glavni urednik Wanderlusta, George Kipouros, izrazio je oduševljenje brojnim prijavama i idejama o zelenim putovanjima koje su pristigle iz cijeloga svijeta. Naglasio je važnost promocije destinacija koje rade na očuvanju okoliša i lokalne kulture.

Plitvička jezera prepoznata su kao oaza bioraznolikosti. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2021. godine, šume ovog nacionalnog parka nalaze se na četvrtom mjestu po količini apsorbiranog CO2. Park koristi isključivo zelenu energiju i reciklira svu korištenu plastiku, čime doprinosi očuvanju okoliša.

Jedan od ključnih aspekata održivog turizma u Parku je podrška lokalnim zajednicama. Više od 80% zaposlenika su lokalni stanovnici, a organizirani prijevoz smanjuje potrebu za osobnim vozilima i emisiju onečišćenja, što dodatno doprinosi očuvanju okoliša.

Časopis Wanderlust Travel Magazine zalaže se za odgovorna putovanja s kraćim relacijama i duljim boravkom, po mogućnosti izvan glavne sezone, te češćim korištenjem vlakova ili direktnih letova. Ova priznanja i preporuke dodatno potvrđuju važnost Plitvičkih jezera kao jedne od vodećih zelenih destinacija u Europi.

L.O.