Plitvička jezera slave jubilej: 75 godina nacionalnog parka i 45 godina na UNESCO-ovom popisu

0

Plitvička jezera, najstariji i najveći nacionalni park u Republici Hrvatskoj, ove godine obilježavaju dvostruki jubilej: 75 godina od proglašenja nacionalnim parkom i 45 godina od upisa na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ovo područje, poznato po svojoj neusporedivoj prirodnoj ljepoti, privlači ljubitelje prirode iz cijelog svijeta već desetljećima.

Jezerski sustav Plitvičkih jezera sastoji se od 16 imenovanih i brojnih manjih jezera raspoređenih kaskadno, podijeljenih na Gornja i Donja jezera. Jedinstveni proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, razlog je međunarodnog priznanja i upisa Plitvičkih jezera na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1979. godine.

Oglas

Povodom ovog značajnog jubileja, Nacionalni park Plitvička jezera organizira Proljetni promotivni tjedan od 1. do 8. travnja 2024. godine s posebnim cijenama ulaznica, kao i Jesenski promotivni tjedan od 26. listopada do 3. studenog 2024. godine, obilježavajući time i 45. obljetnicu upisa na UNESCO-ov popis.

Akademik Ivo Pevalek, istaknuti istraživač i zagovornik osnivanja Nacionalnog parka, svojim je radom značajno doprinio očuvanju i promociji Plitvičkih jezera. U njegovu čast, na Galovačkoj barijeri postavljena je spomen ploča, a Znanstveno stručni centar nosi njegovo ime.

Proces upisa na UNESCO-ov popis svjetske baštine zahtjevan je i dugotrajan, a Plitvička jezera su uvrštena na popis zahvaljujući svojoj jedinstvenoj univerzalnoj vrijednosti, koja je definirana kroz posebne kriterije. Ova iznimna lokacija dio je Dinarskog krškog područja, poznatog po specifičnim geološkim, geomorfološkim i hidrološkim osobinama.

Plitvička jezera nastavljaju biti izvorom nacionalnog ponosa i prirodnog bogatstva, privlačeći posjetitelje svojom ljepotom i jedinstvenošću, dok istovremeno promoviraju važnost očuvanja prirodnih ljepota za buduće generacije.

Više informacija o promotivnim popustima u sklopu proslave ovih jubileja dostupno je na službenim web stranicama Parka.

L.O.