Počela izgradnja kanalizacije u naselju Trbušnjak

Petnaestak dana nakon početka radova na uređenju povijesnog Parka Nehaj, projekta vrijednog oko 7,5 milijuna kuna, koji se financira sredstvima Europske unije – IPA program, danas su službeno počeli radovi na izgradnji prve faze sanitarne i oborinske kanalizacije u naselju Trbušnjak. Senjski gradonačelnik Darko Nekić je u prisutnosti gradskih vijećnika, predstavnika gradskih ustanova i institucija te izvođača radova i nadzora gradnje, otvorio radove zakopavanjem prve lopate.

Riječ je o projektu koji se financira predpristupnim sredstvima Europske unije – IPARD program, vrijednom oko milijun eura. Radovi su povjereni tvrtki Đurkin d.o.o. iz Čakovca, a ugovoreni rok njihova završetka je osam mjeseci. Nadzor radova povjeren je tvrtki Vodoprojekt d.o.o. iz Siska, a prema pravilima IPARD programa projekt ne zahtijeva sufinanciranje Grada Senja kao korisnika sredstava već Europska unija financira troškove radova i nadzora u potpunosti.

Nastavak ispod oglasa

„Prvi put kanalizaciju u jednom naselju gradimo razdjelnim sustavom, zasebno fekalnu, a zasebno oborinsku. Time dostižemo ekološke standarde koje do sada nismo imali, ali uz to u ovom naselju konkretno rješavamo i pitanje oborinskih voda zbog kojih je do sada bilo velikih problema. Nadam se da ćemo u sljedećoj godini dogovoriti i drugu fazu kanalizacije za naselje Trbušnjak, za što smo već preliminarne dogovore obavili s Hrvatskim vodama. Vjerujem da ćemo u zadanom roku završiti ove danas otvorene radove i htio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta, gradskim službama, Razvojnoj agenciji Senj, nacionalnim tijelima koja su nam odobrila sredstva i GKD Komunalcu čija će uloga biti značajna u samoj izgradnji, a kod same gradnje molimo i građane da imaju strpljenja. Značajna je i činjenica da je Senj među rijetkim lokalnim sredinama u Hrvatskoj koje su uspjele dobiti sredstva iz IPARD programa“, rekao je gradonačelnik.
Grad Senj će nastaviti s velikim investicijama koje su značajne za njegov razvoj. Uskoro će se između izvođača, Grada Senja i Ministarstva regionalnog razvoja potpisati ugovor za izgradnju vodovoda u naselju Prizna. Projekt je ukupno vrijedan oko pet milijuna kuna, a s 80 posto financirat će se sredstvima Europske investicijske banke dok će 20 posto osigurati Grad Senj.
Nedavno je Gradu Senju odobren i projekt izgradnje vodovoda Pejice – Josinovac vrijedan oko 2,4 milijuna kuna za kojeg će 80 posto sredstava osigurati Hrvatske vode, a ostatak Grad Senj.

A.P.