Počeli radovi na uređenju Parka Nehaj

0

Pokretanjem bagera u Parku Nehaj u Senju gradonačelnik Darko Nekić simbolično je označio početak radova na uređenju Parka, a koji su dio projekta „Turistička valorizacija kulturno – povijesne baštine i javne infrastrukture Parka Nehaj u Senju“ vrijednog ukupno oko 7,5 milijuna kuna. Projekt se sa 75 posto iznosa financira sredstvima Europske unije – IPA programa, a ostatak troškova pokrit će Grad Senj.

Otvaranje radova na ovoj investiciji tek je početak novog investicijskog ciklusa na području Grada Senja koji će biti pokrenut sredstvima EU jer uskoro slijede otvorenje radova na izgradnji kanalizacije u senjskom naselju Trbušnjak i na vodovodima Prizna i Pejice-Josinovac. „Iz različitih EU fondova i Europske investicijske banke Grad Senj i Razvoja agencija Senj do sada su realizirali više od pet milijuna eura i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i kandidaturi svih tih projekta, posebno ljudima iz Razvojne agencije i Gradske uprave. Sve vas pozivam da početkom sljedeće godine otvorimo novouređeni Park Nehaj koji će svojim sadržajima upotpuniti i turističku ponudu našeg grada“ rekao je među ostalim gradonačelnik Nekić.

Oglas

Započeti radovi u Parku Nehaj obuhvaćaju izgradnju javne rasvjete i video-nadzora ukupne dužine oko 3,5 kilometra, kompletno uređenje i prigodno osvjetljenje postojećih spomenika Kosturnica i Kalvarija i uređenje okoliša oko njih, uređenje ostalih pješačkih staza s postavljenjem rubnjaka uz staze u dužini od oko 2,5 kilometara, te popločenje glavne pješačke staze od Kolana do Tvrđave Nehaj, dužine oko 420 metara s tim da će se uz glavnu stazu sanirati i postojeći suhozid. Na tribine sportskog terena Tenis postavit će se 700 sjedalica, uredit će se i dva dječja igrališta površine od po 300 metara četvornih te će se kompletno obnoviti hortikultura, postaviti nove klupe i koševi za otpatke. Uredit će se i okoliš Tvrđave Nehaj, a postojeća vanjska rasvjeta Tvrđave zamijeniti novom.

Za izvođača radova na javnom natječaju izabrana je tvrtka EDING iz Zagreba, a koja je među ostalim specijalizirana i za obnovu spomenika kulture jer je Park Nehaj određen kao kulturno dobro u B zonu zaštite. Upravo zato svi radovi će se obaviti pod nadzorom Konzervatorskog odjela Gospić, a zemljani radovi i uz arheološki nadzor Gradskog muzeja Senj. Građevinski nadzor povjeren je Uredu Željka Kraljića ovlaštenom dipl. ing. građevine iz Senja, poslovi koordinatora II tvrtki AS inženjering iz Senja. Rok izvođenja radova je četiri mjeseca.

A.P.