Ličani za proteklu voćarsku sezonu vole reći kako su se šljive obrale same. Razlozi su dugotrajna suša, dok je ponegdje štete učinio mraz u vrijeme cvjetanja, a ljetos mjestimična tuča. Ipak se za nešto rakijskog koma našlo kruške tepke i ponešto šljiva. Sasvim dovoljno da je već ovih dana krenulo destiliranje, tj. pečenje rakije.
Nekada je pečenje rakije bio pravi ritual jer su vrijedne domaćice pomagačima pekle kolače, uštipke kao i ostale „konkretne“ delicije. U jesen su se trošile zadnje zalihe suhomesnatih proizvoda od lanjskog kolinja tako da ekipa oko „vesele mašine“ bude sita i bezbrižna. U godinama kada se u super-marketima i dućanima nije moglo kupiti što ste poželjeli, boravak uz rakijske kotlove bio je za određeni soj Ličana prava radost. Dodamo li ovome veselje druženja, prepričavanja anegdota i viceva, poneku pjesmu-dobili smo odgovor kako se živjelo u vremenima bez el. struje, radija, TV ili mobitela.
L.O.


