Poledica i snijeg otežavaju promet kroz Hrvatsku

0

Niske temperature i snijeg na cesti uzrokuju otežani promet u cijeloj Hrvatskoj. Zbog snijega vozi se otežano u većem dijelu unutrašnjosti i Hrvatskom primorju, a zbog niskih temperatura ima poledice, posebice na mostovima i nadvožnjacima. U priobalju mjestimice puše jaka bura. U dijelu Dalmacije i Istre kolnici su mokri ili vlažni te skliski od kiše. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Vožnja u koloni i zastoji na dionicama su na kojima prolaze vozila zimske službe. Vozači se savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Jutros je u Gospiću i Otočcu izmjereno – 10 stupnjeva ispod ništice.
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).
Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:
U Lici DC1 Karlovac-Selište Drežničko-Korenica-Udbina-Gračac-Knin, DC8 Senj-Karlobag, DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj, DC25 Korenica-Gospić, DC27 Gračac-Prezid, DC42 Poljanak-Poljanak, DC50 Gospić-Gračac, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-granični prijelaz Ličko Petrovo Selo, DC218 Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 Udbina-Gornja Ploča i ŽC5203 Dobroselo-Srb-Otrić.
D.P.