Policija traga za prevarantima: 69-godišnjakinja postala žrtva računalne prijevare

0

Policijski službenici Policijske postaje Karlobag zaprimili su prijavu od 69-godišnje žene iz Rijeke koja je postala žrtva računalne prijevare. Incident se dogodio 15. studenog 2023. godine u Cesarici, kada je oštećena primila telefonski poziv od osobe koja se lažno predstavila kao djelatnik agencije, tvrdeći da ima pravo na dobit od 5 700 eura u kriptovaluti.

Nakon inicijalnog telefonskog kontakta, žena je zaprimila e-mail te je na navedenu adresu poslala fotografije svoje osobne iskaznice. Ubrzo nakon toga, primijetila je da je s njezinog bankovnog računa nestao iznos od nekoliko tisuća eura.

Oglas

Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem i priprema podnošenje kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

U svjetlu ovog incidenta, policija upozorava građane na oprez kod investiranja u kriptovalute i moguće investicijske prijevare. Građani se savjetuju da budu sumnjičavi prema takvim ponudama, da se dobro informiraju i zatraže nepristrani financijski savjet prije nego što ulože ili daju svoj novac.

Također upozoravamo građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima, te da ne ustupaju nepoznatim osobama preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica. Isto tako ne bi trebali ustupati podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice. U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, navode iz policije.

L.O.