Policija upozorava na nove telefonske prevare

0

Nacionalni centar za računalnu sigurnost (CERT) Carnet upozorava građane na novu vrstu telefonskih prijevara. Prevaranti, koristeći se telefonskim pozivima, pokušavaju uvjeriti građane da je njihova osobna iskaznica upotrijebljena u kriminalnim radnjama.

Tijekom ovih dolaznih poziva, građanima se prikazuje hrvatski telefonski broj, ali osobe s druge strane linije komuniciraju na engleskom jeziku. Građani su izvijestili kako su primili pozive koji započinju automatiziranom porukom: “Vaša osobna iskaznica je korištena u kriminalnim aktivnostima i postoji aktivna tjeralica, pritisnite 1 za razgovor s agentom.”

Oglas

Nakon što žrtva pritisne navedeni broj, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao zaposlenik hrvatske policije, uvjeravajući ih da je njihova osobna iskaznica kompromitirana ili istekla te ih usmjerava da se jave jednom od “operatera” ili “agenata”.

Ova vrsta prijevare primarno je usmjerena na krađu osobnih podataka, a u nekim slučajevima može dovesti i do financijskih gubitaka.

Nacionalni CERT i hrvatska policija izdali su nekoliko savjeta za građane kako bi izbjegli postati žrtve ovakvih prijevara:

– Hrvatska policija nikada neće započeti razgovor s vama automatiziranom porukom na engleskom jeziku.

– Prekinite komunikaciju čim prepoznate da se radi o prijevari.

– Ne dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama.

– Ne fotografirajte svoje osobne dokumente niti ih šaljite nepoznatim osobama.

– Ne uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene.

– Prijavite svaki pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako bi i oni bili zaštićeni.

Za dodatne savjete i informacije o tome gdje prijaviti kazneno djelo, građani se mogu obratiti na platformu WebHeroj.

L.O.