Političko uhljebljivanje – opet i iznova

6

Život koji sada uslijed politike živimo, i stalno iz početka proživljavamo je stvarnost, i nije nikakva izmišljena kategorija, nikakva zabluda, nikakav nedostatak objektivnosti. Ona je vidljiva, opipljiva, nju slušamo i gledamo svaki dan. Umorni, gotovo životinjski uplašeni ponajviše od pravilnih, ritmičkih intervala ponavljajućeg ciklusa, od ponovno i iznova, pa opet još jednom. Umorni, i zato neoprezni od filozofske teze cikličkog kretanja povijesti, ponavljanja političkih djelovanja i povijesnih stanja.

U tom ciklusu mi, iznova i opet svjedočimo i političkom kadroviranju, uhljebljivanju podobnih poslušnika u državnim institucijama, javnim tvrtkama. Svjedočimo opet uvlakačima, guzeljupcima svih vrsta, kategoriji koju bez imalo razmišljanja možemo proglasiti nacionalnim sportom. Gulanferima, predatorima kojima predatorstvo postade imperativ, i koji misle kako im je sve dozvoljeno. Koji pokušavaju uzeti i uzimaju i više nego što im pripada, i koji svoj način postojanja temeljen na modusu imanja političke moći vide kao najprirodniji, štoviše kao jedini prihvatljiv. Likovima kod kojih ne postoji hamletovska dilema „biti ili ne biti“. Oni nedvojbeno s pozom “must have”, svojim djelima i javnim istupima iritiraju ili bacaju u očaj razumne.

Oglas

Svjedočimo još uvijek visokom stupnju politizacije gotovo na svim hijerarhijskim razinama, gdje sposobnost, stručnost, rad ne pronalaze svoje mjesto. Sve i nadalje ostaje po starom, sve je još jedan veliki nullus, jedno veliko ništa, u kojem ćemo ponovo i opet gledati  nesposobne, nekvalificirane rukovodeće ljude koji će i nadalje srozavati ionako već srozan sustav, održavajući i nadalje omraženog, frustriranog inertnog službenika, birokratu par exellence koji se više ni sam ne snalazi u pisanim i nepisanim pravilima ponašanja, i koji realno za ništa nije kriv. Zato nema mjesta čuđenju kad Romi rade nerede i napadaju policajce, kad slušamo o porastu maloljetne delikvencije, kada nam se vrata zatvaraju u ostvarivanju naših prava, kada nam društvo postaje nehumano, neslobodno i neurotično. Ovdje se radi o demonstraciji političke moći, o nečovječnosti na osobnoj i društvenoj razini. Ovdje se radi o političkoj povezanosti i povlaštenim pojedincima kojima su vrata širom otvorena. O namjerno dizajniranoj politici, iako EU u koju smo toliko htjeli ući upozorava na ovu pojavu. O sebičnosti, nezasitnosti, a samim time i totalnoj neodgovornosti prema društvu, ali i pojavi koja će se teško iskorijeniti osim radikalnom promjenom samog čovjeka, svojevrsnom katarzom mentalnog prostora.

Ovo političko, krvno, prijateljsko uhljebljivanje neumorno djeluje i odlučuje o  našoj sudbini, stavlja nas na marginu događanja, omalovažava, vrijeđa inteligenciju, i neodoljivo me podsjeća na ustroj plemena na kojem bi im i sami antropolozi pozavidjeli. Kolokvijalno gledano označava sve što je izvan svijeta zapadne, europske civilizacije, pa čak i izvan svijeta Hrvatske, u kojem plemenski zakon prisiljava pojedinca da se vlada prema njemu, inače će biti sankcioniran određenim kaznama, pa i samom progonu, izbacivanju iz zajednice. Oni su odlični poznavatelji plemenskih pozicija, osnivačkih prava kojima imaju sve moći u plemenu, „diplomati“ u ovoj plemenskoj igri koji mijenjaju opis plemena, sklapaju saveze sa drugim plemenima.  Ali, kao i u svemu kod nas tako i tu nešto nedostaje, pa gospoda nisu prošla inicijaciju, obred proslave zrelosti, što znači da im je identitet još uvijek  rastrgan, ili rasut u kolektivnom nesvjesnom.

Moćan čovjek, čovjek koji zbog neznanja skreće s pravog puta, nerazuman čovjek, jer ne zna, neće i ne razumije.  Čovjek čiji ego je  bez unutarnjeg integriteta i zdravih granica. Čovjek neke čudne istine, „umjetnik“ s krivim i suludim mislima o spoznaji potrebe svoga vremena, koji pronalazi način kako će, i u kojim oblicima iznijeti poruku pred oči javnosti. Pa, tako to za gospodu nije uhljebljivanje nego političko kadroviranje, i jedna potpuno moralna i normalna kategorija. Da, to je naša politika. Otuda i visok stupanj politizacije, postavljanje podobnih i poslušnih, favoriziranje pojedinaca, dok vi, vaše dijete, obrazovani, kvalificirani, čekate u redu Zavoda za zapošljavanje.

Za Liku Online

Snježana Nemec