Ponovno suđenje za zločine u Širokoj Kuli

1

BEOGRAD – Prema jučerašnjim pisanjima srbijanskih medija Prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su četvorica optuženih pripadnika tkz. MUP-a  Krajine i TO Teslingrad za ubojstvo obitelji Rakić u Širokoj Kuli 1991. Održat će se ponovno suđenje pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a na optuženičku klupu ponovno će sjesti Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić, kojima je već donesena presuda od po 12 godina zatvora. Oni će po  odluci Prizivnog suda i dalje ostati u pritvoru. Kako se navodi u sudskom pojašnjenju „prvostupanjski sud je učinio bitnu povredu odredbi kaznenog postupka koja vodi obveznom ukidanju prvostupanjske presude“.
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine tereti ovu četvorku da su ubili petočlanu obitelj Rakić. Nesretne su Rakiće- Manu, Dragana i Milovana nakon mučenja opljačkali i ubili, dok su majka Lucija i kći Radmila silovane, mučene i potom likvidirane. Rakiće, kao i većinu tijela ubijenih mještana krvnici su pobacali u nekoliko kraških jama na obroncima Ljubova.
U optužnici se navodi da su noći između 20. i 21. listopada 1991.,  optuženi najprije silovali i potom ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno tijelo i vikendicu. Nekoliko dana kasnije su ubili i ostale članove obitelji Rakić: Manu, Dragana, Milovana, a nakon tjedan dana torture u improviziranom pritvoru nekadašnjeg Društvenog doma Lički Osik i Radmilu koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame “Golubnjača”, usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu. Na širem području Ličkog Osika četnici su mučili i likvidirali 40 civila u rasponu od 13 do 89 godina starosti. Prvo optuženi Budisavljević na prvom je suđenju priznao ubojstvo obitelji Rakić, ali je izjavio kako je za taj zločin imao obrazloženje. Prema njegovim izjavama Rakići su imali radio-stanicu i hrvatskoj strani dojavljivali raspored paravojnih formacija. Budući da takav uređaj nitko nije pronašao, Rakići su najprije opljačkani, što je i bio osnovni motiv ovog strašnoj zlodjela.

M. S.