Portal Slobodnalika zna krasti, ali ne i navesti izvor

9

Web portal Slobodnalika sadržaj svog portala puni copy-pasteanjem članaka drugih portala ne navodeći ih pri tom kao izvore.

Oglas

Portal Slobodnalika.com ukrao je sliku s portala Lika-Online.com (http://www.slobodnalika.com/novosti/7946_NA+TO+SMO+SPALI+U+Karlobagu+zlatna+mladez+HDZa++cijepala+drva+sirotinji.html).

Nije ovo prvi slučaj da novinari s „nezavisnog“ ličkog portala zaborave navesti izvor.

Članak: (Primjer 1. – ukradena slika – portal Lika Online nema nikakve veze s izmišljenim tekstom u dolje navedenom članku)

Primjer 2. – Ukradene slike s Članka „http://www.lika-online.com/ivo-josipovic-posjetio-jadovno/“ koje su nakon pritužbe uklonjene.

Primjer 3: Doslovni prepis Izvanredne sjednice HDZ-a Ličko-senjske županije u komentare na Slobodnalika.com portalu.

Mnogi stručnjaci poput Jeffa Jarvisa, koji predaje novinarstvo na Gradskom sveučilištu u New Yorku, orginalni izvor (link) smatraju internetskom valutom.

Na Slobodnalika.com uočili smo prvo jedan, a potom i više autorskih članaka (i fotografija) koje su vlasništvo Lika-Online.com koji su doslovno ili uz zanemarive izmjene kopirani i objavljivani kao članci Slobodnalika.com

Nakon sto smo na redakcijski mail poslali pritužbu, dobili smo kranje neprofesionalan odgovor glavnog urednika g. Popovića ; „J**** novinara koji nije na sudu.” – izjava govori dovoljno o profesionalnosti tzv. novinara.

Drugim medijima koji redovito preuzimaju informacije sa portala Lika Online nije nikakav problem navesti link i izvor informacije.

Primjer 1: Tportal

Primjer 2: Croportal.net

Primjer 3: Hrsvijet.net i mnogi drugi..

Iako je prema podacima Alexe portal Slobodnalika.com iznimno slabo posjećen pa im ovim člankom samo radimo nezasluženu reklamu, htjeli bismo upozoriti javnost i druge medije na neodgovorno i utuživo ponašanje ovog portala.

Smatramo da je tužno i neprofesionalno da navedeni portal zbog malobrojne posjećenosti i nedostatka financijskih sredstava koji su rezultat marketinške sposobnosti glavnog urednika koristi Lika online kao izvor svojih kritičkih osvrta na političku situaciju u našoj županiji. Poznato je da su isti kritički osvrti počeli kada su gradovi i općine prekinule ugovornu suradnju s portalom Slobodna lika.

Pravila prilikom prenošenja članaka s portala Lika-Online.com

Svi članci i fotografije na  Lika-Online.com vlasništvo su  portala Lika Online ili autora i agencija s kojima vlasnik ima ugovorni odnos.
Lika-Online.com dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka (ne i slika) iz svojih izdanja u drugim medijima.

Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše dvadeset redaka (600 znakova) uz obavezno navođenje izvora, pri čemu su web portali dužni objaviti link na originalni tekst na web portalu Lika-Online.com.
Ova odredba ne odnosi se na druge medije sa kojima uredništvo portala ima izravni dogovor o drugačijim uvjetima.
Lika-Online.com odlučan je u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora.
Lika-Online.com Portal  tužit će prekršitelje pred sudom u Gospić.

Uskoro opširnije …

H.J.