Foto: Posvećena Crkva hrvatskih mučenika na Udbini

1

Nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. U propovijedi je Bozanić rekao kako se na Udbini uzdiže Crkva hrvatskih mučenika u koju je ugrađeno puno zalaganja, duhovnih i materijalnih darova, ustrajnosti u poteškoćama, vjerničkoga oduševljenja i nesebičnosti. Crkva, poštujući razne povijesne okolnosti, jasno vidi snagu zla u svim totalitarističkim režimima 20. st. – fašizmu, nacizmu i komunizmu. Dodao je da svatko tko želi dobro svomu narodu, to ne može ostaviti po strani.

Napomenuvši kako je jasno da kršćani, ovaj dom ne vide isključivo kao svoje djelo, jer sve što kao vjernici čine uvijek čine kao dionici božansko-ljudskoga djela, kao nova stvorenja, kao novi Božji narod, Bozanić je upozorio da smo svjedoci napada i nametanja viđenja Crkve kao zemaljske tvorevine. Takvi pokušaji – povijest je nebrojeno puta pokazala – nisu dosegnuli željeni cilj uklanjanja Crkve, nego su je ojačali u vjerodostojnosti, što se jasno odražava u mučenicima, dodao je.

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika počelo je križnim putem od crkve Sv. Marka Groba na Krbavskom polju do crkve Hrvatskih mučenika. Ovdje je najveći grob naših branitelja jer je oko 10 tisuća njih dalo život 9. rujna 1493. na Krbavskom polju u borbi s osmanlijskim osvajačima za pravo ovog naroda i njegovu vjeru, kazao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Naglasio je da se Dan hrvatskih mučenika obilježava u zahvalnost njima i svima drugima koji su živjeli, radili i umirali da bi drugima bilo bolje.

Udbinska crkva Hrvatskih mučenika građena je po uzoru na prvu hrvatsku katedralu – crkvu Sv. Križa u Ninu, iz 11. stoljeća, te je obogaćena tradicionalnim oblicima hrvatskoga graditeljstva. Crkva iskazuje ideju mučeništva, braniteljsku sudbinu hrvatskog naroda i vjernost krsnim obećanjima, a na pročelju prema Krbavskome polju istaknut je križ krbavskih biskupa, rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Marko Perković Thompson

Nakon Svete mise nastavljen je kulturno-umjetnički program nastupom brojnih KUD-ova i koncertom Marka Perkovića Thompsona.

Lika Online