Potpisan sporazum o partnerstvu između Šibensko- kninske i Ličko-senjske županije povodom organizacije 13. sajma Agroturizma u Skradinu i 26. Jesen u Lici u Gospiću

0

U prostorijama Šibensko-kninske županije danas je upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o partnerstvu i suradnji između Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, kojim je utvrđena suradnja dviju županija u organizaciji sajamskih manifestacija – 13. Sajma agroturizma Šibensko-kninske županije te 26. izdanja Jeseni u Lici.

Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije održat će se i ove godine u Skradinu, na ulazu u Nacionalni park „Krka“ 30. travnja i 1. svibnja, a uz autohtone i domaće prehrambene i ostale proizvode te gastro-specijalitete nudi i raznolike sadržaje koji promoviraju kako kulturnu baštinu, tako i ruralni turizam. Prošlogodišnji, 12. Sajam agroturizma posjetilo je čak 30.000 domaćih i stranih gostiju, a svoje proizvode izložilo je oko 150 izlagača iz Šibensko-kninske županije i cijele Hrvatske.

Sporazum o partnerstvu i suradnji potpisali su župan Šibensko- kninske županije dr. sc. Marko Jelić i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, uz kojega je potpisivanju sporazuma nazočila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina Stilinović.

Župan Jelić pozdravio je sve okupljene i osvrnuo se na važnost ovakvih manifestacija kao središnjih mjesta promocije autohtonih i domaćih proizvoda lokalnih OPG-ovaca:

–  Ponosni smo što se Sajam agroturizma održava već 13. put u pitoresknom Skradinu, i to na praznik rada i svetog Josipa, kada je posjećenost Nacionalnog parka „Krka“ znatno povećana. Prošle godine kada nam je županija partner bila Međimurska županija, imali smo izuzetno puno pozitivnih reakcija na organizaciju Sajma, kako od strane posjetitelja, tako i od strane proizvođača. Siguran sam da će i ovogodišnje izdanje Sajma polučiti jednako uspješne rezultate i da ćemo s Ličko-senjskom županijom ostvariti odličnu suradnju – kazao je župan Jelić i pozvao sve zainteresirane da Sajam agroturizma u Skradinu posjete u što većem broju.

Župan Petry zahvalio se županu Jeliću na pozivu na suradnju te okupljene upoznao s organizacijom izložbeno-prodajne i tradicijske manifestacije Jesen u Lici, koja se po običaju održava u Gospiću prvog vikenda u listopadu:

– Iznimno nam je zadovoljstvo zajednički organizirati nastup izlagača na 13. Sajmu agroturizma, a raduje nas i to što će Šibensko-kninska županija sudjelovati kao partner u organizaciji 26. izdanja manifestacije Jesen u Lici, u sklopu koje se prošle godine, po prvi put, održao i festival ličke glazbe – „Lika Fest“. Prošlogodišnju, jubilarnu 25. Jesen u Lici posjetilo je oko 30.000 posjetitelja, a svoje proizvode izložilo preko 350 izlagača – kazao je župan Petry i istaknuo da će Ličko-senjska županija na 13. Sajmu agroturizma predstaviti svoju bogatu kulturnu baštinu, turistički potencijal te autohtone, visokokvalitetne i ekološke proizvode malih proizvođača i poljoprivrednih gospodarstvenika.

Po završetku izlaganja župan Petry zaključio je kako Ličko- senjska županija jednako podržava i ostale manifestacije na području Republike Hrvatske. Također, istaknuo je kako je u Ličko-senjskoj županiji zaustavljen trend iseljavanja mladih te da će se kroz budući rad omogućiti mlađim generacijama da ostanu živjeti na ovim predivnim prostorima Republike Hrvatske za koju svi zajedno trebamo živjeti.

Podsjetimo, 13. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije organizira Šibensko-kninska županija u suradnji s JU Razvojno inovacijskim centrom AluTech, JU Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Gradom Skradinom, Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Šibenik i Obrtničkom komorom Šibensko-kninske županije – Udruženjem obrtnika Šibenik, dok je ovogodišnji partner Ličko-senjska županija.

L.O-