Potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Senja i Jastrebarskog

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog, održanoj u povodu proslave Dana Grada, gradonačelnik Senja Darko Nekić i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između dvaju gradova. Tako je Grad Senj svojoj listi od sedam gradova prijatelja dodao još jedan. Dugogodišnje prijateljstvo Senj njeguje sa Wielunom u Poljskoj, Vratimovom u Češkoj, Senecom u Slovačkoj, Köszegom u Mađarskoj, Parndorfom u Austriji, Sorbiersom u Francuskoj te Vrbovcem u Hrvatskoj, a suradnja između Senja i Jastrebarskog počela je na ovogodišnjim Jaskanskim vinskim svečanostima u sklopu kojih su senjski obrtnici izlagali svoje proizvode, a Grad Senj je bio partner u projektu.

Osim gospodarske suradnje i niza mogućnosti buduće suradnje na raznim poljima, Senj i Jastrebarsko povezuju i uskoci koji su upravo iz senjskog kraja došli na jaskansko područje. Uz to, veliki trag u Jastrebarskom svojim je djelovanjem ostavio poznati Senjanin Ivan Krajač koji je bio uspješni odvjetnik, političar, ali i promicatelj suvremenog alpinizma te promotor Velebita kao atraktivne turističke i planinarske destinacije.

Nastavak ispod oglasa

Suradnja između dvaju gradova predviđena je na više razina. Na razini škola, poticat će se susreti učenika i mladih oba grada. Također, planira se suradnja i na kulturnoj razini. U sklopu suradnje dvaju gradova, poticat će se i susreti građana i udruga u cilju učvršćivanja tolerancije i razumijevanja među građanima. Na razini lokalne samouprave oba će grada razmjenjivati iskustva na području tema vezanih za lokalnu samoupravu i njen prosperitet na svim područjima. Uz to, gradovi će ulagati napore u poticanje suradnje poduzetnika na području gospodarstva, turizma i poljoprivrede. U buduće projekte gradovi će nastojati uključiti lokalne tvrtke, udruge i udruženja građana, kao i olakšavati uspostavljanje kontakata na području trgovine, obrta i industrije. Isto se tako očekuje i aktivna suradnja na polju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

U sklopu svečane sjednice, kojoj su među ostalim prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, mnogi saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici, nastupila je ženska klapa „Forca“ iz Senja, a svečarskoj atmosferi pridonijela su i dvojica Senjana obučena u uskočke nošnje.

Neposredno prije početka svečanosti obnašatelj dužnosti gradonačelnika Jastrebarskog g. Novosel u svom je uredu zajedno sa suradnicima primio senjsku delegaciju u sastavu: Željko Nekić, predsjednik Gradskog vijeća, Darko Nekić, gradonačelnik, Željko Nekić, potpredsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Prpić, zamjenik gradonačelnika, Maja Matičić, pročelnica Ureda Grada i Anita Pišković, predstojnica Ureda gradonačelnika. Tijekom ugodnog druženja razgovaralo se o smjernicama buduće suradnje između dvaju gradova.

A.P.