Potpisan ugovor o međužupanijskoj brodskoj liniji Rab-Lun-Rab

0
U gradu Rabu zaključen je ugovor za nastavak održavanja međužupanijske brodske linije na relaciji Rab-Lun-Rab, koji su s jedne strane potpisali Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija te Grad Rab i Grad Novalja, dok je s druge strane kao davatelj usluga brodskog prijevoza isti potpisala Rapska plovidba d.d., a sve na rok za narednih šest godina.
Današnji potpisnici ovoga iznimno bitnog ugovora za stanovnike otoka Paga i otoka Raba bili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, koji su u zajedničkoj izjavi naglasili važnost predmetne linije koja doprinosi povezivanju u cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva za obadva otoka, što ujedno doprinosi i razvoju gospodarstva te dodanoj vrijednosti i ponudi u cilju daljnjeg poboljšanja usluga koje doprinose razvoju turizma.
Ova pomorska linija ove godine obilježava 50. obljetnicu prometovanja, a za opstojnost iste su današnji potpisnici ugovora osigurali sufinanciranje u ukupnom iznosu od gotovo 260.000 eura, sve na način da će Primorsko-goranska županija i Grad Novalja osigurati po 35 % potrebnog iznosa odnosno zbirno 70 % od potrebnog iznosa, dok će Ličko-senjska županija i Grad Rab snositi po 15 % ukupnih troškova za održavanje linije.
Linija Rab-Lun-Rab predstavlja međužupanijsku liniju koja povezuje otok Rab i otok Pag. Ukupna duljina linije iznosi 4,5 NM. U izvansezonskom razdoblju prometovat će tri puta tjedno, dok će u međusezonskom i ljetnom razdoblju biti uspostavljene svakodnevne linije. Predmetna linija se provodi od 1974. godine, kada je ukinuta brodska linija koja je preko Raba povezivala otok Pag odnosno Lun s Rijekom. Tada je dogovorom Općine Rab i Rapske plovidbe uspostavljena lokalna linija brodicom “Igor”, koja je nekoliko godina imala status državne linije. Brodica “Maslina” koja danas održava liniju nabavljena je 2014. godine, dok od 1. srpnja 2017. godine linija ima status međužupanijske linije s cjelogodišnjim poslovanjem.
L.O.