‘Prebrzo smo zaboravili krv kojom je plaćena sloboda’

3

‘Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovima, udarani i šibani sa svih strana, sanjali smo i umirali za slobodu, a danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći. Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena’, rekao je gradišćanski biskup u propovijedi u povodu Dana hrvatskih mučenika.

Mnogi danas, upozorio je, Hrvatsku doživljavaju kao zemlju bez nade, svladanu letargijom i beznađem, od razočaranih branitelja do mladih koji svugdje, osim u Hrvatskoj, vide svoju budućnost. “Bojim se budućnosti, bojim se Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti ime Božije, bojim se za Hrvatsku u čijim temeljima ne bi bile kršćanske vrijednosti”, istaknuo je Živković.

Crkvu je pozvao da u takvoj situaciji bude glas istine i ne popušta pred napastima interesa i kompromisa, što su brojni hodočasnici, okupljeni danas na Udbini, popratili pljeskom.

Sjećajući se hrvatskih mučenika, znanih i neznanih, spomenuo je blaženoga Alojzija Stepinca, ubijenog svećenika Miroslava Bulešića, časnu sestru Žarku Ivasić, 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, pet blaženica s Pala, fra Rafu Kalinića te nekoliko svećenika gradišćanskih Hrvata.

Prema riječima domaćina, biskupa ličko-senjskog Mile Bogovića, danas je podjednak broj Hrvata koji žive u domovini i onih u iseljeništvu, te je prisutnost biskupa gradišćanskih Hrvata kao voditelja slavlja poticaj da raseljenost Hrvata dobije duhovno objedinjavanje.

Upravo među Gradišćanskim Hrvatima niknula je, kazao je biskup Bogović, ideja da se Križ krbavskih biskupa uzme kao simbol njihove povezanosti sa starom domovinom, a tu smo ideju protegnuli na cijelu iseljenu Hrvatsku.

Na kraju mise darovani su zato biskupu Živkoviću i fra Josipu Bebiću, ravnatelju Ureda za inozemnu pastvu odnosno za iseljenu Hrvatsku, replika Krbavskog križa s natpisom “Krbavski križ – iseljena Hrvatska” s prigodnom značkom, kalendar „Iseljena Hrvatska“, novi broj časopisa za hrvatski martorologij ‘Hrvatska vjernost’.

Biskup Bogović iskazao je pritom uvjerenje da će Križ krbavskih biskupa postati pravi simbol duhovne povezanosti iseljene i domovinske Hrvatske.

Naglasio je pri tom da je prošle godine pri biskupskim konferencijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine osnovana zajednička Komisija (povjerenstvo) za hrvatske mučenike (martirologij).

HINA/Braniteljski portal