Predizborni skup u Novalji: „Plan 21 je ugovor o povjerenju.“

0

– Plan 21 je ugovor o povjerenju, ugovor između građana i nas. Želimo na temelju realizacije onoga što smo obećali osvojiti drugi mandat.  Spremni smo tu odgovornost preuzeti, imamo hrabre, odlučne i odgovorne ljude koji će se znati nositi s vašim problemima i spremni smo vam polagati račune, rekao je u uvodnom obraćanju prvi na listi Kukuriku koalicije u IX.izbornoj jedinici, Ranko Ostojić.

Više od sat vremena kandidati su odgovarali na pitanja okupljenih od kojih se većina odnosila na radnička prava, trošenje proračunskog novca, korupciju, zdravstvenu zaštitu i gospodarstvo. Pritom je istaknuto kako se upravo SDP svojim naporima izborio za zakon kojim neisplata plaća postaje kazneno djelo. Obveza je države da u zakonskom smislu zaštiti radnika i njegov rad, gdje neće biti moguće da netko radi, a za to ne prima plaću. Želimo da radnik bude pošteno plaćen za svoj rad, kazala je Antičević Marinović.

Govoreći o raspolaganju proračunskim sredstvima, Ostojić je istaknuo kako moramo ulagati u investicije koje vraćaju uloženo i kao primjer naveo autocestu Zagreb-Split koja je projekt  Račanove vlada. S druge strane, Pelješki most koji još nije izgrađen već je postao vaš trošak kojeg plaćate oko 10 milijuna kuna. Velebnu  rukometnu dvoranu koja je „ad hoc“ građena za petodnevnu feštu  idućih će trideset godina, svaki dan, građani Splita plaćati 10 000 EUR-a, a vi koji živite van Splita  izdvojit ćete za nju još 10 000 EUR. Slično će vas koštati i ostale dvorane građene diljem Hrvatske. Plaćat će to i vaši unuci, možda i praunuci. Nemam ništa protiv gradnje dvorana za rukomet, ali samo ako si to možemo priuštiti

Na pitanje kako nova vlada planira smanjiti deficit i da li vidi izlaz u smanjenju potrošnje odnosno “bolnim rezovima”, Ostojić je odgovorio: ” Današnji deficit od 14 milijardi planiramo u prvoj godini smanjiti za 5 milijardi i to  sljedećim mehanizmima:   sprječavanjem pljačke, investiranjem u industriju, korištenjem resursa koje država u ovom trenutaka nema niti na popisu, a kamoli da njima upravlja, boljom organizacijom koncesija koje ne uništavaju naše vrednote i regulacijom poticaja,  posebno onih u poljoprivredi. Nećemo rezati “malim” ljudima, a ni bogatima koji su se obogatili na pošten način. Onima koji su se obogatili na ilegalan način, ne samo da ćemo rezati, nego ćemo i im ilegalno stečeno uzeti nazad.”

Naravno, pitanje projekta izgradnje kanala Pag-Košljun nije moglo proći nezapaženo jer se radi o vitalnom problemu i temi koja već mjesecima zaokuplja građane Paga. Ostojić je još jedanput naglasio da se SDP Hrvatske prije nekoliko mjeseci službeno očitovao o ovom projektu i izrazio svoje protivljenje istome.  S obzirom na to da potencijalni investitor do sada nije iznio ni jedan argument iz kojeg bi bila vidljiva javna korist od ovog kontroverznog projekta, da se novac poreznih obveznika uludo rasipa na provedbe procjene utjecaja na okoliš, istraživanja i studije, tražili smo da se ovaj projekt, odnosno istražni prostor za realizaciju ovog projekta, hitno briše iz Prostornog plana Zadarske županije i nižih prostorno-planskih dokumenata kako bi se prekinulo s besmislenim trošenjem resursa države i lokalne samouprave, zaključio je Ostojić.

IS