Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oduševljena Gackom dolinom i tradicijom ovoga kraja

Zadnja destinacija današnjeg radnog dana predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio je Otočac. I ovdje su se ponovile slike koje smo viđali tijekom ova dva dana: okupilo se mnoštvo građana koji su svojim iskrenim pljeskom davali nedvosmislenu podršku predsjednici. Pred zgradom Grada Otočca predsjednicu su dočekali predsjednik Gradskog vijeća dr. sc. Branislav Šutić, gradonačelnik dr. vet. Stjepan Kostelac i članovi  Gradskog vijeća. Tijekom 20-ak minuta domaćini su predsjednici elaborirali osnovne značajke i probleme Otočca, gdje svakako značajno mjesto zauizima depopulacija u kojoj ovaj dio Hrvatske napuštaju mnoge mlade obitelji seleći se izvan Hrvatske.

Predsjednica je potom izrazila duboku pijetet prema poginulim hrvatskim braniteljima i kod spomen-obilježja u Gradskom parku položila vijenac i zapalila svijeću.

Nastavak ispod oglasa

Uslijedio je  posjet Centru za tradicijske obrte Udruge „Gačanka“ koja se svojim radovima i čuvanjem tradicije proslavila i  izvan granica Hrvatske. Predsjednica udruge Dragica Rogić upoznala je predsjednicu s nekoliko tradicijskih artefakata, među kojima posebno mjesto zauzimaju coklje, lička kapa, lička torba i mnogi odjevni i  ukrasni predmeti. Zadnji dio posjeta Otočcu bio je  u sirani „Runolist“ gdje je gošću dočekao vlasnik Vladimir Tomaić. „Runolist“ je jedna od hrvatskih sirana s najviše priznanja za kvalitetu i  izvrsnost sireva, čiji je dobar dio proizvodnje okrenut izvozu. Nakon degustacije nekoliko vrsta sireva teško je bilo odlučiti koji je bolji jer su svi bili-vrhunski! Visoka gošća je tijekom posjete Otočcu u nekolki navrata izrazila svoje divljenje ljepotama rijeke Gacke i Gacke doline.

Za sutra je najavljen obilazak Korenice, Udbine, Gračaca i Lovinca, a u večernjim satima planirana je šetnja predsjednice ulicama Gospića.

M.S./Foto:N.Mraović