Predsjednica Vlade otvorila II. dio Plinovodnog sustava Like i Dalmacije

0

GOSPIĆ, 11. travnja 2011. – Svi radovi na plinofikaciji odvijaju se u okviru plana, istaknula je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor koja je danas u Gospiću sudjelovala na sjednici Povjerenstva za provedbu plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava u Hrvatskoj i nakon toga otvorila drugi dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije.

Okosnica drugog dijela tog plinovodnog sustava je magistralni plinovod od Josipdola do Gospića, dužine 84 kilometra, a čine ga i odvojni plinovodi za Otočac i Gospić te pripadajuće mjerno-redukcijske stanice.

Oglas

Svečanost otvorenja drugog dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije održana je kod Plinacroove mjerno-redukcijske stanice Gospić.

Premijerka Kosor, koja je i predsjednica Povjerenstva, istaknula je da je glavni zaključak današnje sjednice Povjerenstva da se svi projekti ostvaruju u roku te da je dogovoreno da se već u svibnju bude u Benkovcu kako bi se označio kraj gradnje novih 90-ak kilometara plinovoda, a onda se ide i dalje i sljedeća je faza predviđena do sredine sljedeće godine.

“Radi se u okviru plana. To je važno, jer je u ovom trenutku iznimno važno raditi na velikom projektu osiguranja energetske neovisnosti Hrvatske”, kazala je Kosor navodeći da je do kraja 2010. godine u taj projekt uloženo 1,4 milijarde kuna.

Premijerka je istaknula potrebu da se što prije plinoficiraju Lika i Dalmacija, jer je to važan projekt za razvoj gospodarstva te za turizam Dalmacije i otoka.

Na sjednici Povjerenstva uz ostalo je rečeno da su pri kraju svi pripremni radovi za odabir koncesionara za Ličko-senjsku županiju kako bi mogli što prije početi radovi na gradnji distribucijske mreže.

Gradnja distribucijske mreže za Zadarsku županiju započinje sutra, jer je Plinacro pred završetkom radova i na trećoj dionici plinovoda od Gospića do Benkovca.

Odgovarajući na novinarski upit o cijeni plina koja ne zadovoljava industrijske potrošače, Kosor je kazala da se danas razgovaralo i o paketu zakona koje u tom kontekstu treba donijeti. Na tom je paketu zakona radio i Energetski institut “Hrvoje Požar”, a ti će zakoni uskoro ići na javnu raspravu, na raspravu u Vladu te u Saboru.

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta kazao je da je plinovod Bosiljevo-Split dugačak 290 kilometara, a na njega će se vezati 160 kilometara odvojnih plinovoda. Plinovod će, ističe, omogućiti transport 2,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu, a vrijednost te investicije je 185 milijuna eura.

hina.hr