Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Gospiću: HDZ je svakako najnaprednija stranka u RH

0

Večeras je u gospićkom kinu „Korzo“, na istome mjestu gdje je prije 33 godine održana osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice za tadašnju Općinu Gospić, održano svečano obilježavanje te značajne obljetnice.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i župan Ernest Petry pred dvoranom je dočekao predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, glavnog tajnika HDZ-a i saborskog zastupnika Krunoslava Katičića, ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana, ministra Šimu Erlića, ministra Ivana Malenicu i predsjednika Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ”Dr. Franjo Tuđman” Vladimira Šeksa.

Goste i domaćine u ulozi domaćina najprije je pozdravio predsjednik GO HDZ-a Gospić Mario Stilinović koji se prisjetio dana kada je kao dijete na svoju školsku torbu isticao ime stranke HDZ. Predsjednica utemeljitelja HDZ-a Mara Stilinović koja je bila na prvoj osnivačkoj skupštini HDZ-a prije 33 godine izrazila je žalost što večeras nisu nazočni brojni osnivači, ali nadu da će tim putem krenuti mnogi mlađi simpatizeri stranke. Dočekan burnim aplauzom Vladimir Šeks ustvrdio je kako HDZ danas niti nema oporbu već „skupinu političkih oponenata koji samo siju bijes i razdor“.

-Zahvaljujući svojem lideru s jednog brda u Zagrebu koji je svojedobno COVID-19 kao dokazani stručnjak usporedio s karijesom, rekao je Vladimir Šeks misleći na predsjednika Milanovića.
Predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije i župan Ernest Petry prisjetio se dijaloga svojih roditelja nakon što su dobili prve prijetnje i nakon što su im jugonostalgičari snajperima razbili stakla na stanu.
-Nakon toga moja majka je sva prestrašena pitala oca:“Jesmo li ti važniji mi iz obitelji ili Hrvatska“? Otac je tada smireno rekao-Hrvatska! Moj otac je bio među šačicom hrabrih ljudi koji su rizikujući svoju i obiteljsku sigurnost sanjali san o neovisnoj Hrvatskoj. Svi njima iskreno zahvaljujem na hrabrosti i ustrajnosti da svojim radom uskoro pobijede na prvim međustranačkim izborima.
Upravo zahvaljujući HDZ-u i aktualnoj Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem mi smo u kratkom vremenu pripremili i aplicirali preko 120 projekata čiji će rezultat biti jedna nova Ličko-senjska županija. S novom infrastrukturom, novim lukama, plažama, aglomeracijom i mega-projektima poput HES Kosinj i Senj 2 i brojnim investicijama. Sve ovo će za rezultat imati brojna nova radna mjesta i vjerujem bolju demografsku obnovu. Grade ili renoviraju mnoge plaže, rive, pristaništa, vrši aglomeracija u Lici, vrši se energetska rekonstrukcija brojnih zgrada, zdravstvene ustanove dobivaju novu opremu, istaknuo je u svojem izlaganju župan Ernest Petry.

Prekidan učestalim pljeskom ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je zadovoljstvo što se među hrvatskim braniteljima s ovog dijela bivše bojišnice nalaze brojni članovi i utemeljitelji HDZ. U Lici će se uskoro graditi Centar domovinskog rata i ustanova za skrb o hrvatskim braniteljima, što Medved vidi kao vraćanje dijela duga i poštivanja braniteljskoj populaciji.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković zahvalio je utemeljiteljima HDZ-a i hrvatskim braniteljima na ustrajnosti.

-Zahvaljujem kolegi Ernestu i njegovim suradnicima koji svakodnevno iskazuju ustrajnost kako bi se za ovaj dio Hrvatske pripremili ili prihvatili brojni projekti. Na korist svim građanima. Uskoro imamo svečanosti HDZ-a u Istri, zatim otvaranje pristupnih cesta kod Stona na Pelješcu i na taj način ćemo zaokružiti sve obljetnice HDZ-a diljem Hrvatske.
Stranka čiji je utemeljitelj dr. Franjo Tuđman je unatrag 30-ak godina predvodila sve ključne procese za hrvatski narod. To je svima nama odgovornost i obveza da svojim radom Hrvatsku učinimo još boljim mjestom za život. Ponosni smo što možemo nastaviti baštiniti i raditi na temeljnim idejama dr. Tuđmana. Sve odrednice koje su tada postavljene vrijede i danas: zajedništvo, domoljublje, politički i socijalni ciljevi zacrtani 30. svibnja 1990. godine.
U godinama iza nas imali smo brojne izazove, uz važnu političku stabilnost. Iza nas je ulazak u EU, NATO, Schengen, uzlazak u euro zonu… Vlade prije nas po ovim pitanjima nisu niti mrdnule prstom. Prebrodili smo korona-krizu i očuvali gospodarske subjekte kroz 130 tisuća tvrtki i pri tome osigurali sredstva veća od milijardu eura. Dizali smo plaće i mirovine, ulagali u zdravstvo, infrastrukturu i pravosuđe. Danas smo usvojili paket pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u iznosu od 1,7 milijardi eura, zaključio je premijer Plenković.

Dvorana kina „Korzo“ bila je ispunjena do posljednjeg mjesta brojnim članovima i simpatizerima stranke, a mnogi su stajali pred ulazom u dvoranu kako bi čuli riječi govornika.

L.O.