Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Novalje

0

Zagreb, 13. 01. 2011. – Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Grada Novalje na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dabom u službeni posjet.

Tema razgovora bila je zaštita i turistička prezentacija stoljetnih lunjskih maslinika.
Zaštitu maslinika Grad Novalja planira napraviti kroz osnivanje Javne ustanove s ravnateljem i dvojicom rendžera, koji bi se brinuli o ovom području veličine 1300 ha. Trenutno je zaštićen samo manji  dio lunjskih maslinika u veličine 23,4 ha kao posebni botanički rezervat.

Oglas

Isto tako, predsjedniku je predstavljen projekt Vrtovi lunjskih maslina koji je Grad Novalja kandidirao prema pretpristupnim fondovima europske unije a koji je od iznimne važnosti za očuvanje, brandiranje i budući razvoj tradicionalne, autohtone proizvodnje maslina. Nositelj projekta vrijednog 600.000,00 € je TZ Novalje, a partner je Grad Novalja.
Ovim projektom se namjeravaju prezentirati posjetiteljima parka stoljetna stabla maslina koja se nalaze na području naselja Lun veličine oko 60 ha. Projektom se planira izgraditi oko 7 km puteva kroz maslinik kroz koje bi vozio turistički vlakić. Uz to izgradila bi se recepcija, četiri autohtone kućice (do 12 m²), putokazi, odmorišta – vidikovci i sl.

Gradonačelnik Novalje ovom prilikom predstavio je predsjedniku i druge uspješno realizirane projekte Grada te projekte planirane za predstojeće razdoblje.
Predsjednik Josipović je podržao projekte Grada Novalje te osobito istaknuo važnost očuvanja autohtonih vrsta maslina na Pagu koje je obišao prošle godine u vrijeme berbe.

Izaslanstvo Grada Novalje bilo je u sastavu gradonačelnik Ivan Dabo, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Tatjana Peranić – Samaržija, predsjednik Mjesnog odbora Lun Miljenko Badurina, voditelj odsjeka za gospodarstvo, gradske naknade i društvene djelatnosti Marijan Šuljić, voditeljica odsjeka za prostorno uređenje i komunalni sustav Gordana Vuković i viša stručna suradnica za europske integracije Katarina Bukša.

Ovom prilikom gradonačelnik Novalje je pozvao predsjednika Josipovića u službeni posjet Gradu Novalji.

M.Š./Novalja