Predsjednik RH Ivo Josipović u cjelodnevnom posjetu Lici

0

GOSPIĆ – UDBINA – PLITVIČKA JEZERA- Predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović boravio je cjelodnevnom posjetu Lici. Pred zgradom Ličko-senjske županije predsjednika i njegove suradnike dočekali su potpredsjednik Vlade mr. Darko Milinović, župan Milan Jurković, predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić i gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić. Razgovarajući s predstavnicima županije, gradova i općina predsjednik se zahvalio na gostoprimstvu i na uspjesima Like koja je iz rata izašla strahovito devastirana u svakom pogledu.

«Nakon ovog strašnog rata Lika se uspjela podići sa samoga dna. Danas služi kao primjer uspješnosti i to prije svega zato jer ima ljude koji znaju i žele ići naprijed, kojima je stalo da ovaj prelijepi kraj bude što razvijeniji. Na ponos Ličana i cijele Hrvatske», kazao je predsjednik Josipović. Potom je upriličen posjet Općoj bolnici Gospić gdje su goste i domaćine dočekali zaposlenici ove ustanove na čelu s ravnateljicom Marijom Vrkljan-Ilijevski. Nakon izlaganja župana, ravnateljice i ministra Milinovića predsjednik se zahvalio zaposlenicima bolnice rekavši kako su najbolji primjer čuvanja dostojanstva struke jer niti u najtežim ratnim situacijama nisu napuštali svoje pacijente.

Oglas

– Činjenica da ova bolnica nikada u svoje 154 godine postojanja nije zatvorila svoja vrata, te da ste u nemogućim ratnim uvjetima časno obavljali svoju odgovornu i tešku zadaću dovoljno govori koliko njegujete Hipokratovu zakletvu. Ovdje vidim veliki broj mladih ljudi, što je najbolja potvrda da Opća bolnica Gospić misli na budućnost pa su sve pohvale koje sam čuo o ovoj ustanovi svakako itekako utemeljene. Zahvalan sam vam na svemu što ste učinili i što danas činite za zdravlje svojih sugrađana, kazao je predsjednik Josipović uvjerivši se nakon obilaska nekoliko bolnički odjela u vrhunsku opremljenost ove bolničke ustanove. Potom je organiziran posjet Veleučilištu «Nikola Tesla» gdje je goste dočekao privremeni dekan mr. sc. Branislav Šutić s najbližim suradnicima. Opisujući ovu visokoškolsku ustanovu dekan Šutić je naglasio činjenicu kako su stručni studiji u Otočcu i Gospiću rasadnici kvalitetnih kadrova koji su dugo vremena bili deficitarni u široj regiji, a njihovo školovanje se već osjeća u svekoliko napretku.

Uslijedio je obilazak Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu. Razgledavajući eksponate predsjednik je izjavio kako se Lika doista može dičiti velikim imenima poput Tesle i Oca Domovine dr. Ante Starčevića.

U drugom dijelu posjeta predsjednik se uputio u Udbinu gdje je najprije obišao Crkvu hrvatskih mučenika i susreo se s Gospićko-senjskim biskupom dr. Milom Bogoviće i načelnikom općine Udbina Ivanom Pešutom. Uslijedio je obilazak pilane Pergament u Bjelopolju kod Korenice gdje su o razvoju ovoga kraja govorili načelnik Općine Plitvička jezera Ivan Kukuruzović i Stipe Poljak u ime Općinskog vijeća. Kruna ovoga posjeta bio je lički i hrvatski biser NP Plitvička jezera gdje je goste dočekao ravnatelj mr. sc. Branislav Šutić sa suradnicima. Predsjednik se najprije poklonio žrtvi prvog hrvatskog policajca Josipa Jovića koji je poginuo tijekom Krvavog Uskrsa 1991. godine. Obilazak Lici zaokružen je na vidikovcu sa kojega se vidi Veliki slap. Nakon zajedničkih fotografija predsjednik Josipović se svima zahvalio na gostoprimstvu i ponovio dio svoje izjave o vidnom oporavku i stalnom napretku Like.

M. S.