Predstavljanje knjige biskupa Bogovića u Zadru

0

Pojam modernog biskupa polemičara koji zna artikulirati težnje i misli naroda – tako je književnik Hrvoje Hitrec opisao osobnost gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića čija je knjiga “Žao mi je naroda” predstavljena u četvrtak 24. veljače u dvorani Matice hrvatske u Zadru. “U svakom razdoblju hrvatske povijesti bilo je svećenika koji su svoj ugled, energiju, znanje i duhovnu snagu stavljali na raspolaganje narodu, ulijevali mu nadu vlastitim primjerom i hrabrošću u vremenu smutnje i nevolja. Takve ljude Bogović smatra uzorima”, rekao je Hitrec, istaknuvši potrebu vremena da biskup postane branitelj naroda, istine, branitelja, prava, da kao povjesničar i osjetljivi suvremenik glasno i jasno kaže što misli o prošlosti i sadašnjosti. Videći dalje od mnogih, Bogović je reagirao nizom intervjua tiskanih u knjizi. Odabrao je taj put i takav stil jer smatra da zlo i neman ne treba hraniti nego ga, čim se pojavi, treba odbiti i napasti punom snagom uz Božju pomoć. “Tako je činio i zato su se njegovi govori pretvorili u istinitu kroniku žalosne remisije hrvatske političke razboritosti, u izvor za povjesničare koji pišu s distancom i neće moći zaobići onoga koji je reagirao brzo, dajući događajima točnu ocjenu i dimenziju, sažeto, čvrsto, beskompromisno, u skladu sa stajalištima kršćanskog nauka i vrijednostima koje narod poštuje”, rekao je Hitrec, dodavši da Bogović razotkriva tragediju mučnih podjela i protivi se progonima. Piše o politički tendencioznom Haškom sudu, a nakon jednog njegovog nastupa Carla del Ponte tražila je sankcije od Vatikana što je Vatikan ignorirao. Bogović govori o puzajućem putu Hrvatske u EU, o cjelini hrvatskog narodnog bića, Hrvatima u domovini i izvan nje, o nezaliječenim ranama naroda, zahvalan žrtvama stradalima da bi drugi živjeli.

Priređivač knjige dr. Ante Bežen inicirao je tiskanje Bogovićevih medijskih istupa jer je među medijski najeksponiranijim hrvatskim biskupima i djelotvoran tumač brojnih zbivanja. Intelektualni je autoritet koji daje izravne, nedvosmislene i argumentirane odgovore i na najspornija pitanja te ne zazire od oštrine stavova i oponiranja političkim i drugim autoritetima. “Ta je knjiga dokaz da crkveni intelektualac može osvojiti medijski prostor govoreći i o svjetovnim temama, bez senzacionalizma i zluradosti, kad o njima govori s hrabrom dosljednošću i jasno, svima razumljivo i snagom argumenata. Njegove intervjue rado čitaju oni koji se s njim jesu i nisu slagali”, rekao je Bežen, istaknuvši da Bogović po svojoj naravi probleme “ne umata u celofan”. To je dragocjeno publicističko svjedočanstvo vremena ujedno dokumentacijska vrijednost za prvih deset godina Gospićko-senjske biskupije. Bogović kao svećenik, biskup, znanstvenik i graditelj nove biskupije otvara nove obzore osvješćivanja i daje stavove o povijesnim pitanjima koja opterećuju javni život u Hrvatskoj. Ravnateljici zagrebačkog Caritasa Jeleni Brajši, izloženoj konstruiranoj medijskoj hajci, a javnosti je gotovo nepoznato da ju je sud oslobodio svake krivnje, Bogović je jedini uputio javno pismo potpore objavljeno i u knjizi. Bežen je istaknuo da knjiga daje ljudski, narodni, kršćanski i hrvatski uvid u aktualnu stvarnost, javne pučke i intelektualne dvojbe i muke te iznevjerene ideale. Autor vodi kroz to iskrenošću, mudrošću i dobrotom pastira koji se ne zadovoljava čuvanjem stada nego nastoji usmjeriti. Bogović je snažni slikar postojećeg i glasnik boljeg vremena, apostol osviještene Hrvatske, zaključio je dr. Bežen.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić upozorio je da su od 1945. do 2010. g. u Hrvatskoj brojni izloženi izrugivanju zbog vjerskog uvjerenja, a velikom broju protukatolika u medijima, politici i kulturi suprotstavio se skromni, inteligentni, kato-lički mons. Bogović. “Svojim glasnim razmišljanjima postao je pozitivni korektiv zavodljivim manipulatorima našeg doba i navjestitelj vječnih istina o Bogu, životu i čovjeku. Kritičan je prema suvremenim zastranjenjima, apostolski zagrijan za objavu istine, neustrašiv i nepopustljiv pred neistinama i zavođenjima ljudi. Ne ide niz dlaku manipulatorima javnog mnijenja i potiče na otpor protiv idola i kad su umotani europskim zakonima”, rekao je mons. Puljić za biskupa Bogovića, istaknuvši da se uspješno nosi u tom ringu imajući sluha za drugog i drugačijeg. “Govori i piše kao otac, brat, prijatelj i odvjetnik. Ne da se podvrći masovnim medijskim harangama. Novinari ga nastoje navući na tanak led, no on te slučajeve koristi da objasni i kao dobar povjesničar održi korisnu lekciju. Stalo mu je da u medijskoj blokadi istina dopre do ljudi. U ulozi pastirske službe ponaša se kao dobar skrbnik i mudar otac koji savjetuje, kori, potiče ali i sažalijeva. Zahvalni smo autoru što se nije plašio izaći na medijsko poprište i reći svoju o svemu što su ga pitali”, zaključio je nadbiskup Puljić.

Božidar Petrač, glavni urednik nakladničke kuće ALFA, rekao je da je ta knjiga spomen negativnih događaja kojima se biskup suprotstavljao. Mons. Bogović rekao je: “Kao biskup još odgovornije pratim život naroda i nastojim učiniti koliko mogu. Ali vidim da je to malo i da je narodu loše. Narod je otvoren istini, ali ga se može i prevariti. Narod se da voditi, ali se može i zavoditi. Narod traži istinu. Neki mu u tome pomažu, no ima i sustavnog rada da se narod zavede i predoči mu se prošlost i sadašnjost u drugačijem svjetlu”. Zato je njegov desetogodišnji govor u duhu “žao mi je naroda”. Biskup je istaknuo da je Isus narod vodio a ne zavodio, ne želeći iskoristiti njegovu naivnost i nerazumijevanje.

( ika/bib )