Predstavljen 37. Senjski zbornik

0
Senjski zbornik

Na 464 stranice sa dvadeset znanstvenih članaka, pred iznimno velikim brojem posjetitelja u Pučkom otvorenom učilištu „M.C.Nehajeva“, predstavljen je jedini znanstveni časopis na području Ličko – senjske županije – 37. po redu Senjski zbornik. Skupu su među ostalim prisustvovali  i akademik dr. Milan Moguš, koji je ujedno i član uredništva Zbornika i autor jednog od članaka u novom broju časopisa, dožupan Milan Krmpotić i predsjednik senjskog Gradskog vijeća Željko Nekić.

Znanstveni časopis objavili su Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo, a tiskan je u 800 primjeraka. Kao i svaki primjerak do sada, i ovaj donosi  rezultate znanstvenih multidisciplinarnih istraživanja iz geografije, gospodarstva, književnosti, kulture, povijesti i etnografije Senja, njegove okolice te šireg područja Primorja i Like, a to je bila i osnovna koncepcija časopisa čije izdavanje je pred četrdesetak godina inicirao pokojni dugogodišnji urednik Zbornika prof. Ante Glavičić.

Oglas

O pripremi novog sveska govorio je njegov glavni urednik dr.sc. Miroslav Glavičić: „Budući da Senjski zbornik zadovoljava sve propisane rigorozne uvjete znanstvenog časopisa i ovaj 37. broj tiskan je ponajviše zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grada Senja i Ličko-senjske županije. Svima koji su nam novčano pomogli najljepše se zahvaljujemo. Preporučamo se navedenim institucijama, ali i potencijalnim sponzorima, da i dalje u granicama svojih mogućnosti novčano podupiru tiskanje Zbornika, pa čak da odvoje i nešto više, jer bi bilo lijepo da pređemo na tisak u boji, tim više što se  znanstveni časopis Senjski zbornik  nalazi u čak četiri međunarodne baze i time je  dostupan svjetskoj znanstvenoj javnosti, a nalazi se i na Internetu.“, istaknuo je Glavičić.

Tehnički urednik i ovog broja je Darko Nekić, prof., a kako je istaknula Blaženka Ljubović, prof., ravnateljica Gradskog muzeja Senj,  Senjsko muzejsko društvo  i Gradski muzej Senj u obvezi su svaki novi broj Zbornika postaviti na portal znanstvenih časopisa Hrčak. „Danas je to lako napraviti jer je sva građa digitalizirana, ali prvih 30 svezaka Senjskog zbornika nismo imali u digitalnom obliku. Međutim, zahvaljujući gsp. Juraju Lokmeru, koji je bio glavni inicijator i organizator , tvrtka Arhiv PRO d.o.o. iz Koprivnice skenirala je tih prvih 30 brojeva Zbornika. Radi se o opsežnom i skupom projektu koji smo zahvaljujući g. Lokmeru dobili besplatno. Ovom gestom g. Lokmer i tvrtka Arhiv PRO d.o.o.postali su naši veliki donatori, a digitalizacijom ove građe dat je velik doprinos u promociji i dostupnosti bogate kulturno povijesne baštine Grada Senja.“, rekla je Ljubović.

Sadržaj novog sveska Zbornika predstavili su profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – prof.dr.sc. Milana Černelić i dr.sc. Željko Holjevac, a za glazbeni dio programa zadužena je bila  ženska klapa „Senjkinje.“