Predstavljen 38. Senjski zbornik

0

SENJ – 38. svezak znanstvenog časopisa „Senjski zbornik“, jedinog znanstvenog časopisa u Ličko – senjskoj županiji, predstavljen je pred brojnom publikom u Pučkom otvorenom učilištu „M.C.Nehajev“ Senj. O novom broju Zbornika govorili su glavni i odgovorni urednik dr. sc. Miroslav Glavičić i tehnički urednik Darko Nekić, prof., a teme koje donosi novi broj predstavili su dr. sc. Jasna Turkalj s Hrvatskog instituta za povijest i dr. sc. Željko Holjevac sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.
„Izlaženjem ovog novog sveska znanstvenog časopisa „Senjski zbornik“ dodatno smo obogatili i ovogodišnju 50. obljetnicu djelovanja Gradskog muzeja Senj, ali i dali dodatni prilog u promicanju svekolike kulturne i povijesne baštine Grada Senja, kolijevke hrvatske kulture i tradicije. I ovaj svezak Zbornika javnosti predstavlja rezultate znanstvenih multidisciplinarnih istraživanja iz književnosti, kulture, povijesti, školstva i etnografije“, rekla je Blaženka Ljubović, prof., ravnateljica Gradskog muzeja Senj i tajnica Senjskog muzejskog društva.
Najveći teret izdavanja Zbornika, kao i do sada, nosili su djelatnici Gradskog muzeja, ali treba spomenuti i doprinos članova Senjskog muzejskog društva koji su također tijekom dosadašnjeg izlaženja Zbornika ulagali znatne napore da bi se isti tiskao i predstavio javnosti.
Muzej i Senjsko muzejsko društvo su suizdavači Zbornika, to je rad entuzijasta i volontera među kojim se ističu muzejski djelatnici na čelu s predsjednikom Senjskog muzejskog društva i glavnim urednikom Zbornika dr. sc. Miroslavom Glavičićem te tehničkim urednikom prof. Darkom Nekićem, tajnicom uredništva Zbornika Melanijom Prpić, dipl. oec. i tajnicom SMD-a Blaženkom Ljubović, prof. U radu pomaže i Urednički odbor koji djeluje u sastavu: Mile Bogović, Miroslav Glavičić, Anna Maria Gruenfelder, Vice Ivančević, Blaženka Ljubović, Milan Moguš, Ante Murn, Darko Nekić, Melanija Prpić, Mirko Raguž i Mihael Sobolevski. 
Novi broj „Senjskog zbornika“ sadrži ukupno 15 članaka od čega je 9 izvornih znanstvenih članaka, 2 prethodna priopćenja te 3 stručna i 1 pregledni članak.

„Zbornik se financira i potporom Grada Senja, a u novije vrijeme i Ličko-senjske županije. Želim naglasiti da je Senjski zbornik tijekom proteklih desetljeća privukao široki krug autora i suradnika koji su pišući svoje radove na znanstvenoj razini dali svojom stručnošću i znanstvenim autoritetom veliki doprinos kvaliteti i znanstvenoj razini Zbornika. I ovim putem im iskazujem veliku zahvalnost. Također ih pozivam da i dalje nastave surađivati s našim Zbornikom i pomognu u pronalaženju novih suradnika“, naglasila je  ravnateljica senjskog Gradskog muzeja i dodala da se Zbornik nalazi i na portalu znanstvenih časopisa RH, koji na jednom mjestu okuplja informacije o znanstvenim časopisima u Hrvatskoj. Nalazi se i na mrežnoj stranici HRČAK; http://hrcak.srce.hr/. RH, a također je uključen i u sljedeće indekse: BHA, Bibliography of the History of Art, USA; FRANCIS – INIST – CRNS, France.
Svečanu promociju Zbornika uveličala je pjevačka družina „Bonaca“ i ženska klapa „Forca“ iz Senja.

Oglas

A.P.