U Gospiću predstavljena knjiga “Ante Starčević – Ideali slobode i prava” Pave Barišića

Knjiga Pave Barišića pod nazivom “Ante Starčević – Ideali slobode i prava”, u izdanju Školske knjige, predstavljena je u četvrtak u Gospiću, povodom 200. obljetnice filozofa i saborskog zastupnika podrijetlom iz ličkog sela Žitnika pokraj Gospića.

Knjigu su predstavili ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul, akademik Zvonko Kusić, političar Dražen Budiša i autor Pavo Barišić.

Nastavak ispod oglasa

Pozdravni govor održao je ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je na predstavljanje knjige došao u društvu zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić.

Župan Petry je dodao kako je Lika uvijek baštinila i uvijek će baštiniti državotvornu ideologiju dr. Ante Starčevića.

Gradonačelnik Starčević kazao je kako ova knjiga govori o slobodi i pravu, ali i pravdi. Hrvatski čovjek godinama nije imao svoju domovinu do 1991. godine kada se konačno ostvario naš san, san svih Hrvata, stvorili smo vlastitu državu, zaključio je Starčević.

Prema riječima nakladnika, knjiga Pave Barišića na vidjelo iznosi “zadivljujuću svježinu i aktualnost njegovih misli i državničkih poruka”, te donosi nove spoznaje o Starčevićevom obrazovanju, odnosima sa suvremenicima i književnim te publicističkim tekstovima. Autor u knjizi iznosi argumente za Starčevićevo autorstvo rukopisa “Političke iskrice”, koje se prije pripisivalo Ivanu Mažuraniću, te baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac ističe da autor u knjizi “razložno dokazuje da je Starčević vjerojatniji pisac ‘Političkih iskrica’ nego Ivan Mažuranić”, te da Starčević kao promotor liberalnog republikanizma, ljudskih prava i slobode, više pripada ljevici iako ga se uvriježeno pribraja desnom političkom spektru.

Autor Pavo Barišić ističe da je svrha knjige ocrtati životni put i stvaralačku aktivnost Ante Starčevića, koji se neizmjerno zauzimao i žrtvovao za temeljna ljudska prava, slobodu čovjeka i građanina, samobitnost i političku neovisnost hrvatskog naroda, mir i pravedno uređenje Europe, te za ravnopravnost ljudi u svijetu i bratstvo svih naroda.

L.O.