Otočac – Predstavljena nova knjiga Milana Kranjčevića – roman “Status”

4

U kongresnoj dvorani Arupium Hotela Park Exclusive proteklog četvrtka predstavljena je nova knjiga Milana Kranjčevića, pod nazivom Status. Brojna i birana publika imala je prigodu upoznati se s autorovim novim djelom, romanom, koji se bavi nadasve intrigantnom temom, a to je problem statusa pojedinca u društvu.

Kako su istakli promotori knjige prof. Snježana Orešković i prof. Manja Kostelac Gomerčić autor se poslužio književničkom kraljevskom formom, kako se laska romanu zbog njegova obima i složene strukture pripovijedanja, ne bi li iznio dileme svakog pojedinca o njegovom položaju i ulozi u društvu. To je autor učinio kroz dva glavna lika, dvije dame, koje se bave najstarijim zanatom na svijetu, zrcaleći brojne odnose hrvatskog modernog društva, šibajući sve mane i moralne dvojbe koje su ga spopale.

Kako je to istakla prof. Orešković, Kranjčevićev roman je roman paradoksa, svakako je višeslojan, u prvu ruku posve dopadljiv, a ispod te dopadljivosti krije se pravo obilje teških tema o kojima valja razmišljati. Nadalje, istaknuto je da autor ne osuđuje svoje glavne likove, bez obzira što se bave najstarijim zanatom na svijetu, već u okviru paradoksa promišlja može li katkada i sam grijeh biti moralna kategorija, što je i vrhunac radnje. Zapravo moglo bi se kazati da je Status roman o propitivanju morala, a naracija teksta poslužila je autoru samo da realizira to vječno pitanje koje muči Čovjeka vjerojatno od samog iskona.

Mjesto radnje romana locirano je prvenstveno na prostoru regije Gacke, odnosno Otočca, pojedini dijelovi se odvijaju i van ovog prostora, što je Kranjčeviću sjajno poslužilo da se okoristi uporabom nekih drugih narječja i dijalekata, osim svoje matične gacke čakavštine, vješto ispreplićući dijaloge i dijelom na taj način karakterizirajući likove. Prof. Kostelac Gomerčić je upravo zbog toga istakla da je Kranjčević u svojoj biti prvenstveno dramski pisac jer je, uostalom, objavio čak tri naslova dramskih tekstova, a sam Status bi se mogao svrstati u posve raritetnu kategoriju romana drame.
Milan Kranjčević, inače član Društva hrvatskih književnika, u književni ocean je zaplovio relativno kasno, u svojoj ozbiljnoj životnoj dobi. No, čini se, da književni izričaj iz njega kulja u obimnoj količini. Kako sada stvari stoje, Kranjčević u zadnjih par godina izdaje po dva književna djela godišnje, što je nadasve velika produkcija. Na pitanje kako je to moguće, autor skromno odgovara da sve čini iz zadovoljstva, a da to što je prilično kasno zabrodio u književničke vode je splet okolnosti, što očito ima i svoje prednosti jer iz njega počinje progovarati stvaralačka zrelost i promišljenost.

Autoru je ovo sedmi naslov, od ukupno deset koliko ih samostalno potpisuje.

( I.B.)