Prestavljena spomenica o Vratniku – „Djedovini u pohode“

1
Djedovini u pohode

„Djedovini u pohode“ naziv je spomenice o Vratniku autorice Mare – Manje Biondić Stipanić, koja je u organizaciji Gradskog muzeja Senj predstavljena u senjskom Pučkom otvorenom učilištu M.C. Nehajeva.

Motivirana ljubavlju prema rodnom kraju te iščezavanjem Biondića i drugih primorskih Bunjevaca, autorica je napisala ovo popularno – znanstveno djelo s namjerom i željom da potakne obnovu vratničkog zaleđa i djelomični povratak stanovništva u taj kraj.

Oglas

„ Pišući iz ljubavi prema Vratniku i njegovim žiteljima Mara Manja Biondić Stipanić se na najbolji i najljepši mogući način vraća svom zavičaju i svojim korijenima želeći tako oteti zaboravu djeličak bogate i duge povijesti i tradicije vratničkog kraja i njegovih žitelja.“, rekla je među ostalim recenzentica spomenice i ravnateljica senjskog Gradskog muzeja Blaženka Ljubović, prof.

Umirovljena riječka liječnica sa zavidnom karijerom neprestano je istraživala svoj zavičaj uz pomoć starijih tamošnjih žitelja. Kroz istraživanje su je vodili njezini suradnici – povjesničar i znanstvenik te recenzent knjige prof.dr.sc. Dragutin Pavličević, ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, prof., a pomogli su joj i djelatnici Sakralne baštine Senj i državnih arhiva.

Sav novac od prodanih knjiga autorica će donirati za obnovu crkve Sv. Mihovila na Vratniku.

Predstavljanje knjige „Djedovini u pohode“ uveličala je pjesma ženske klape „Senjkinje.“

A.P.