Prevaranti nikada ne miruju

0

Jutros smo objavili tekst vezan uz izvješće PU ličko-senjske o krađi drva. Malo poslije dobili smo podatke vezane uz nešto sofisticiranije lopovije.

Nepoznati počinitelj na još neutvrđen način preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te već postojećim kontaktima, bez znanja stvarnog korisnika elektroničke pošte, šalje poruke sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogla vratiti kući. Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.

Policija navodi cjelokupni sadržaj trenutno aktualne poruke naslova “Pomoć!“

“Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Ujedinjeno Kraljevstvo, a moja torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem letu. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako mi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor! Pozdrav!”

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas, kao u navedenom primjeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

P.U./L. O.