Princ i princeza Akishino u Otočcu i Plitvičkim jezerima

Japanski princ Akishino i princeza Kiko pod visokim osiguranjem u petak  su posjetili Grad Otočac i Plitvička jezera a u sklopu programa obilježavanja 20-godišnjice suradnje Hrvatske i Japana.

Nastavak ispod oglasa

U Otočcu su u pratnji župana Ličko senjskog Milana Kolića, gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca i saborskog zastupnika Milana Jurkovića posjetili Dom za starije i nemoćne gdje su razgledali humanitarni program pomoći Vlade Japana za temeljne potrebe (Grassroots Human Security Projects) koji je realiziran u tom domu.

Izraze dobrodošlice princu i princezi Akishino uputili su gradonačelnik Kostelac i župan Kolić.

         

gradonačelnik S.Kostelac
gradonačelnik S.Kostelac

„ posjet visočanstava princa i princeze Akishino predstavlja važan događaj za RH a među brojnim gradovima u našoj Domovini, Grad Otočac ima jedinstvenu, povijesnu priliku primiti kao goste članove carske obitelji. Zahvaljujem i narodu Japana na pomoći koju su Gradu Otočcu pružali kroz brojne projekte koji su se razvijali kroz dugogodišnju suradnju, a koja se nastavlja i dalje“- rekao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.

Župan Ličko senjski Milan Kolić istaknuo je da je ovaj posjet u stvari svojevrsna prezentacija svega onoga što je Vlada Japana do sada učinila na području Ličko senjske županije. U Domu za starije i nemoćne Otočac mogli smo vidjeti rezultate koji su ulagani u izgradnju tog Doma, kroz pomoć medecinska i tehnička pomagala, kao što je jedno vozilo Općini Vrhovine, no prije svega najvažnije je istaknuti program humanitarnog razminiravanja za područje Grada Gospića u što Vlada Japana uložila  oko 1,4 milijuna kuna. Tim sredstvima značajna se, poglavito poljoprivredna površina deminirala i očistila čime je uveliko olakšan život povratnicima i ljudima koji žive na tom području, rekao je župan Kolić te dodao,  da se razgovaralo i o daljnjoj suradnji , ali i da je Ličko senjska županija, kada je Japan zadesio katastrofalan potres Japanu donirala pomoć od 100 tisuća kuna.

Program posjete Ličko senjskoj županiji princ iprinceza Akishino završili su posjetom NP Plitvička jezera.

Dražen Prša