Pripreme za ovogodišnju «Jesen u Lici»

0

GOSPIĆ – Četrnaesti puta za redom  etno-manifestacija «Jesen u Lici» 6. i 7. listopada 2012. otvorit će svoja vrata brojnim izlagačima i posjetiteljima. Izložba „Jesen u Lici“ 2011. godine okupila je 285 izlagača s područja Ličko-senjske županije, 17 hrvatskih županija i 3 zemlje iz regije (Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije) uz posjet preko 30.000 ljudi.

Cilj manifestacije „Jeseni u Lici“ je prezentirati tradicijske proizvode i proizvodne potencijale malih poduzetnika ovog kraja te pojačati razmjenu i tržište domaćih proizvoda.

Oglas

Manifestaciju tradicionalno upotpunjuju prezentacije turističkih potencijala ovog kraja, izložbe umjetničkih radova i etnografskih zbirki s ovog područja, prezentacije starih zanata i demonstracije izrade nekih autohtonih proizvoda te nastupi kulturno-umjetničkih društava. Naglašeno je to na konferenciji za novinare  organiziranoj s ciljem upoznavanja javnosti s nekim detaljima «Jeseni u Lici».

– Sjećamo se, krenuli smo iz malog šatorića na trgu, preko škole i dvorane i drugi puta ove godine na glavnom trgu u Gospiću pod velikim šatorom. Organizatori manifestacije «Jesen u Lici»  su Ličko-senjska županija, razvojna agencija Lira, uz veliku pomoć i suorganizaciju Grada Gospića. Prošle godine samu manifestaciju je posjetilo tridesetak tisuća posjetitelja, a ove godine smo realni optimisiti i očekujemo i više od trideset tisuća posjetitelja, kazao je župan ličko senjski Milan Jurković.

Neki od noviteta ovogodišnje «Jeseni u Lici», uz već tradicionalne prezentacije starih zanata –  pečenje rakije, tkanje, izrada glinenih proizvoda na kolu, tkanje, pletenje itd., bit će ponovno šumarski štand, kao i likovna radionica  Udruge Otvoreni atelijer iz Karlobaga. Desetu godinu za redom dodjelit će se nagrade za najbolji sir, uz to i nagrade za med i rakiju. Na manifestaciji će sudjelovati članovi 11. KUD-ova i udruga, Vinkovački mališani, a ove godine očekuje se nastup puhačkog orkestra i mažoretkinja iz Gospića. U subotu, prvog dana, nastupaju Bosutski bećari iz Vinkovaca, a u nedjelju domaće Likote.

L.O.