Projekt „Vrata Velebita“

0

Ovog ljeta, u Karlobagu, diplomirana koreografkinja Marija Šćekić, voditeljica umjetničke organizacije Histeria Nova,  najavila je svoju suradnju sa Udrugom „Otvoreni atelier“, koju vodi Sergije Mihić, na projektu „Vrata Velebita“

To je multidisciplinarni projekt koji kroz niz plesnih performansa, znanstvenih predavanja i umjetničko-edukativnih radionica želi povezati prošlost i sadašnjost Velebita, pridonijeti očuvanju narodne baštine te pružiti podršku malobrojnim stanovnicima ovog jedinstvenog prostora promocijom njihova tradicijskog načina života. Projekt će trajati tri godine i sadrži šest zasebnih programskih jedinica. Prva tri programa održavati će se tijekom 2013.g. na odabranim lokalititetima Nacionalnog Parka Paklenica, dok se druga dva izvode u južnovelebitskom zaseoku Ljubotić i u Karlobagu, u Mediteranskom vrtu “Kava” akad.slikara Sergija Mihića.

Oglas

Osim Udruge „Otvoreni atelier“ u projekt  sudjeluju: međunarodni umjetnici vertikalnog plesa Wanda Moretti (kompanija Il Posto iz Italije), profesionalni „rock climber“ i koreograf Fabrice Guillot (Cie Retouramont iz Francuske), JU Nacionalni Park Paklenica, Turističko seljačko gospodarstvo „Vrata Velebita“ i Kulturno umjetničko središte iz Sinja.

Službena prezentacija i najava početka ovog projekta bila je u ponedjeljak 15. listopada 2012. u upravi NP Paklenica. Prezentaciju projekta, uz Mariju, vodila je Dragica Jović. Na prezentaciji su još prisustvovali te time podržali Mariju i  njezin jedinstven i original projekt:

Sergije i Marina Mihić (Udruga „Otvoreni atelier),

Zlatno Marasović – (ravnatelj NP Paklenica),

Krste Ramić (načelnik općine Starigrad),

Marjana Marasović (direktorica TZ općine Starigrad),

Šime Gazić – vlasnik imanja u Ljubotiću,

Gordan Lukač – (NP Paklenica-služba zaštite),

Stipe Surač (službeni fotograf projekta),

Davor Divković – član GSS-a stanice Zadar,

Neven Glavić – (Obrt Brusionica i ručna izrada noževa),

Dragana Modrić – Kulturno umjetničko središte Sinj,

Milka Marasović – KUD „Podgorac“ iz Starigrada

Između ostaloga Marija je najavila  spuštanja sa 200m visoke stijene u kanjonu Velike Paklenice popraćeno 3D animacijom urušavanja stijene  što će biti simboličan prikaz nestajanja tradicijskih vrijednosti i kulture življenja u RH. Uistinu riskantan podhvat spuštanja, no želimo Mariji puno sreće i vjerujemo da će uspjeti.

Više o projektu, radu i djelovanju  Marije Šćekić potražite na: http://www.histerianova.com/

                                                                                                                                Danijel Čorić/Foto: Stipe Surač