Proljetna škola u Senju za mlade matematičare i fizičare

0

Od 24. do 30. travnja 2016. godine, održana je Proljetna škola u Senju za mlade matematičare i fizičare iz tri srednje škole u Hrvatskoj, u sklopu EU projekta ˝Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta˝. Tako je 28. travnja održana press-konferencija u Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju koja je bila domaćin Proljetne škole. Predstavljen je program Proljetne škole i zanimljive predstojeće aktivnosti na projektu. Konferenciji su nazočili gradonačelnik grada Senja Darko Nekić, predstavnici partnerskih institucija, učenici sudionici Proljetne škole te njihovi mentori – nastavnici.
Uoči samog početka Proljetne škole, nazočne je pozdravila ravnateljica Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Danijela Vukelić, i prof. Nenad Polondak, ravnatelj Gornjogradske gimnazije iz Zagreba koja je i nositelj ovog projekta, a program Proljetne škole predstavila je voditeljica projekta, profesorica Magdalena Radočaj, inače nastavnica matematike u Gornjogradskoj gimnaziji. Profesorica Radočaj predstavila je i predstojeće projektne aktivnosti među kojima su Posjet Europskom institutu za nuklearna istraživanja, CERN u Ženevi, Ljetna škola biologije i kemije u Zadru, Posjet znanstvenom centru Kopernik u Varšavi, EEE (energija, ekologija, engleski) škola u Zagrebu.
U sklopu projekta osigurat će se nova, suvremena oprema za partnerske škole za provedbu nastave iz prirodoslovnih predmeta. Proljetna škola matematike i fizike trajala je tjedan danA u periodu između 24. – 30. travnja 2016., a osnovni cilj je bio da učenici steknu nova i primjenjiva znanja iz matematike i fizike putem organiziranih malih istraživačkih projekata, radionica, predavanja i primjenom informacijske tehnologije. Drugi cilj bio je uvidjeti postoji li prostora za poboljšanjem novih kurikuluma iz fakultativne nastave matematike i fizike koji se zajedno s ostalim STEM predmetima razvijaju u sklopu projekta. Na Proljetnoj školi sudjelovala su ukupno 24 učenika i 6 nastavnika iz tri partnerske škole, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića, Gornjogradske gimnazije iz Zagreba te Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra. Projekt Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike ̋ traje 12 mjeseci, a njegova vrijednost je 2.294.739,50 kn te se realizira uz potporu Europske unije prema Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013.
Dražen Prša