Pronađeni ratni ostaci kod Perušića, građani predali oružje i streljivo u Senju i Otočcu

0
Ilustracija

Na području Općine Perušić, u petak, 29. ožujka 2024. godine, došlo je do pronalaska opasnih ostataka iz prošlosti. Jedna mještanka je na putu u mjestu Kosa pronašla minsko-eksplozivno sredstvo, nakon čega je odmah obavijestila policiju. Izlaskom na teren, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je kako se radi o dva izgorjela raketna motora od nevođene zrakoplovne rakete, ostataka iz Domovinskog rata. Sredstva su izuzeta i pohranjena do njihova uništenja.

Isti dan, u Senju, jedan građanin dragovoljno je predao revolver, dok je dan kasnije, u Otočcu, drugi građanin predao 44 komada raznog streljiva. Predano oružje i streljivo također su izuzeti od strane policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu i pohranjeni do uništenja.

Oglas

Ovi događaji podsjećaju na prisutnost zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava na području Ličko-senjske županije, ne samo iz Domovinskog rata već i iz Drugog svjetskog rata. Posebnu opasnost predstavljaju ako ih pronađu djeca, stoga je podizanje svijesti o ovom problemu iznimno važno.

Policija još jednom poziva građane da ukoliko posjeduju ili nađu ilegalno oružje i eksplozivna sredstva, bez straha od sankcija, kontaktiraju broj 192 i dogovore dragovoljnu predaju. Također, naglašava se važnost pravilnog odlaganja takvih sredstava kako bi se izbjeglo ugrožavanje života, apelirajući na građane da oružje i eksploziva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi.