Proslava 11. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije

0


Svečanim euharistijskim slavljem, koje je 25. svibnja u 19,00 sati u gospićkoj katedrali predvodio gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, u zajedništvu s kanonicima, dekanima, članovima Prezbiterskog vijeća, svećenicima i vjernicima ter predstavnicima Grada Gospića, proslavljena je jedanaesta obljetnica uspostave Gospićko-senjske biskupije. Biskupa i sve nazočne pozdravio je na početku gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar te svima čestitao obljetnicu.

Biskup Bogović je uvodno napomenuo kako je papa Ivan Pavao II., osim što je svečanim pismom 25. svibnja 2000. osnovao Gospićko-senjsku biskupiju ter njega imenovao prvim njezinim biskupom, također gospićku župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije uzdignuo na stupanj i dostojanstvo katedralne crkve.

U prigodnoj propovijed biskup je najprije naglasio kako je u prigodi prošlogodišnjega slavlja desete obljetnice biskupije mnogo toga o njoj rečeno i zapisano pa je stoga, ovom zgodom na početku novoga desetljeća biskupije, odlučio izraziti zahvalu utemeljitelju i novom blaženiku papi Ivanu Pavlu II. Već sama činjenica da je proglašen blaženim mnogo govori o njemu kao čovjeku, svećeniku, biskupu i papi, istaknuo biskup Mile, dodavši kako je u posljednjih 500 godina bilo malo papa koji su proglašeni blaženima ili svetima. Ivana Pavla II. mnogi smatraju glavnim rušiteljem komunizma u Europi, nastavio je biskup, i on je zoran dokaz kako se zlo ne treba pobjeđivati drugim zlom, nego dobrom. “Mnogo je doprinio izgradnji duhovnog jedinstva cijeloga svijeta. I pored toga što je poštivao sva uvjerenja, nije nikada umanjio važnost katoličke vjere za spasenje svijeta. Svuda je radio na njezinu učvršćivanju. Posebno je nastojao poduprijeti u njihovu rastu katoličke narode, kao što su Hrvati. Pozvao nas je da budemo narod nade. U nama je vidio sačuvane vrjednote koje nam daju posebnu ulogu u Europi, da sačuva svoju kršćansku dušu. Izravno i preko vatikanske diplomacije mnogo je učinio da Hrvatska bude međunarodno priznata država. Želio je da to bude što prije jer je i sam vidio da ima dosta neprijatelja, odnosno onih koji je ne žele kao samostalnu državu.” Zatim je biskup Bogović istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. proročki na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje mučenike jer je u mučeničkom svjedočenju vidio bolju budućnost za cijeli svijet. Nakon toga su odasvud počela u Rim dolaziti svjedočanstva o najnovijim kršćanskim mučenicima na svim stranama svijeta pa je i Hrvatska biskupska konferencija osnovala posebnu Komisiju za Hrvatski martirologij, na čijem čelu je upravo gospićko-senjski biskup.

Na kraju je biskup Mile podsjetio da je upravo Gospićko-senjska biskupija pokrenula projekt Crkve Hrvatskih Mučenika i time najkonkretnije odgovorila na Papin poziv. Podsjetio je da će CHM biti 10. rujna ove godine posvećena, a pred njom će biti kip Ivana Pavla II, djelo kipara Slavena Miličevića, koji prikazuje Papu kako s visoko uzdignutim križem prelazi prag trećeg tisućljeća. Taj križ je oblikovan po liku Križa krbavskih biskupa, a Papa u ruci nosi također pastoral krbavskih biskupa, istaknuo je biskup Bogović, dodavši da će i na pročelju CHM prema Krbavi biti likovi triju papa koji su najviše učinili za nas Hrvate. Uz Ivana VIII. i Grgura VII. tu je i Ivan Pavao II., čije je djelo zajedno s njegovim porukama itekako prisutno u našoj biskupiji pa mu i na taj način želimo zahvaliti za njezin osnutak, zaključio je biskup, pozvavši vjernike da, prema evanđeoskoj prispodobi, ostanu loze koje će i u budućnosti donositi obilan duhovni rod za Liku i cijelu Hrvatsku.

Anđelko Kaćunko

Gospić, 25. svibnja 2011.