Proslava Sv.Fabijana i Sebastija i Dana Grada Otočca

0

U crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu svečanu koncelebriranu misu na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana i Dana Grada Otočca predvodio je 20. siječnja gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović u koncelebraciji s mons. mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, mons.dr.Milanom Šimunović,
umirovljeni profesor pastoralne teologije, religiozne pedagogije i katehetike, vlč.Nikola Turkalj ekonom biskupije, vlč.dr.Richard Pavlić župnik u Senju, vlč.Ivica Miškulin župnik u Ličkom Lešću i Prozoru, don.Jurom Ladišić svećenikom u miru i pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne Ceremonijar je bio akolit Josipom Šimatović uz pomoć bogoslova Domagoja Perišić .

U homoliji je biskup podsjetio na današnje svece: Sv.Fabijana i Sebastijana koji su mučenici iz prvih stoljeća kršćanstva, tj.iz mučeničke ere kršćanstva. Na čemu se temelji ta spremnost da je u nekim prilikama čovjek pripravan ostati bez najvećeg dara što ima – bez života. Nema, naime ništa vrjednije od samog života. Kad nema života nema značenje nikakvo bogatstvo ni znanje. Mi vjernici ispovijedamo da postoji vječni Bog i smrtni čovjek. Susrećemo se s ljudima koji kažu da vjeruju u Boga, ali ne vjeruju da za čovjeka postoji neki drugi život osim ovog zemaljskoga. U vjerovanju ispovijedamo da vjerujemo u „vječni život“. Pravi kršćani ne vjeruju samo da je Bog vječan, nego da i nas zove u svoju vječnost, tj. da će se i ovo naše smrtno obuče u besmrtnost.
Kada je čovjek to prihvatio, bio je spreman žrtvovati ovozemni život. O tome nam svjedoče mučenici od početka do danas. Život je Božji dar. Život je u Božjim rukama. U to vrijeme, naime, kršćanstvo je često bilo progonjeno i bilo je kadkada već to dostatno za smrtnu osudu ako se za nekoga utvrdi da je kršćanin. Kršćani se nisu izlagali progonima, ali su mnogi radije položili život nego se odrekli svoje vjere. Zajednica je cijenila i okupljala se na mjestima njihova pokopa. Dok su druge grobove posjećivali samo članovi obitelji, grobove mučenika posjećivala je cijela zajednica vjernika, označavala mjesto mučeništva i datum. Vijest o njihovom mučeništvu i kako se to dogodilo slali su drugim kršćanskim zajednicama. Tako su mučenici bili ne samo ponos svoje zajednice, nego su bili i čvrsta veza među različitim – često veoma udaljenim – kršćanskim zajednicama. Nastat će naime, pravilo koje će važiti sve do reforme Drugog vatikanskog sabora, da u svaki oltar nužno trebaju biti pohranjene moći mučenika. To je iziskivalo darivanje dijelova tijela mučenika drugim crkvama koje nisu imale mučenika. Na taj način izražava se vjera da je spremnost na mučeništvo temeljna osobina kršćanske zajednice i pojedinih njezinih članova. Grobovi mučenika bili su za kršćane mjesta okupljanja i molitve. Često se sveta misa služila upravo nad grobom da bi tako na znakovit način bila povezana jednim žrtvenikom ( oltarom ) i žrtva Isusova i žrtva njegova sljedbenika – kršćanina.

Prava vjera jača u nama svijest da smo svi djeca Božja i da prvenstveno na tome možemo graditi zajedništvo među ljudima. To valja danas naglasiti jer se nalazimo u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana. Kada oslabi taj temeljni razlog zajedništva, da smo svi djeca Božja, nameću se kao glavni oni drugi koji su po sebi drugorazredni ili trećerazredni: rasa, nacija, jezik, bogat – siromašan i sl. Koliko je tih razlika bilo u svijetu u prvim stoljećima ? One nisu nestale niti su trebale nestati, ali su mnoge bile povezane zajedničkom vjerom u Boga stvoritelja i Spasitelja. Kršćanstvo nije donijelo samo promjenjivi odnos prema Bogu, nego i prema čovjeku – zaključio je biskup Bogović.

Sv. Fabijan i Sebastijan suzaštitnici su Gacke doline od kuge i kolere koja je vladala davnih godina tim krajevima. Na njihov se blagdan slavi i Dan grada Otočca a predstavnici grada i županije prije mise položili su cvijeće i zapalili svijeće kod središnjeg križa kod crkve Presvetog Trojstva u Otočcu za sve poginule u Domovinskom ratu. Prije svete mise uslijedila je svečana procesija od župnog stana, parkom, središtem grada Otočca do ulaza u crkvu Presvetog Trojstva u kojoj su bili mnogi građani, predstavnici civilne i vojne vlasti, graničari Otočca i Bakra, puhački orkestar DVD-a Otočac.
Na svečanoj svetoj misi bili su župan Ličko-senjski Milan Jurović, gradonačelnik Otočca Mario Barković sa suradnicima, predsjednica Gradskog Vijeća Slavka Bogdanić, dekan Veleučilišta “Nikola Tesla” mr.sr.Branislav Šutić te načelnici prijateljskih općina.

U tijeku misnog slavlja pjevao je crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama i s.Krešimirom Vuleta, a prije mise nekoliko crkvenih pjesama ispred crkve odsvirao je puhački orkestar DVD iz Otočca. Svetu misu prenosio je HRO – Hrvatski radio Otočac na svojim radio valovima.

/ bib /