Proslavljen dan osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ Otočac

Danas je u Otočcu proslavljen dan Osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“. Nazočne je, u ime učenika i djelatnika osnovne škole pozdravila ravnateljica škole Renata Hodak, među kojima dr. Branislava Šutića izaslanika župana Ličko senjskog Milana Kolića, Nikolu Lalića zamjenika župana LSŽ, Milorada Delića načelnika Općine Vrhovine, predsjednicu školskog Odbora Vlatku Ružić, zamjenicu predsjednice školskog odbora Anu Mariju Cvitković, članove školskog odbora, ravnatelje škole, umirovljenike, učenike škole i roditelje.
Bila je to prigoda da ravnateljica Renata Hodak nazočnima približi značajnije datume vezane za osnovnu školu, nakon čega je dodala:

ravnateljica OŠ Zrinskih i Frankopana Renata Hodak
ravnateljica OŠ Zrinskih i Frankopana Renata Hodak
„Naša škola danas ima 671 učenika, uključujući Matičnu školu i 10 Područnih škola, 128 zaposlenika, 6 pomoćnika u nastavi kroz projekt Ličko senjske županije „Zajedno za budućnost“, i 1 pomoćnika u nastavi kroz projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Mladi za mlade“. U ovoj školskoj godini formirano je 57 razrednih odjela, Matična škola Otočac i Područna škola Švica od rujna 2015. godine rade u jednoj smjeni. Matična škola i osmorazredne područne škole koriste od ove školske godine elektroničko vođenje dnevnika a četverorazredne područne škole Hrvatsko Polje, Sinac, Lipovlje, Prozor, Čovići i Kompolje s uporabom e-dnevnika kreću narednu školsku godinu. Možemo se pohvaliti odabirom i sudjelovanjem naše škole u pilot projektu „E-škole“, čija je svrha uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola u obrazovnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u RH. Brojne su izvan nastavne aktivnosti u koje je uključeno 507 učenika, a možemo se pohvaliti i brojnim izvan školskim aktivnostima. U školski sportski klub uključeno je 120 učenika. Učenici i njihovi mentori sudjelovali su i ove nastavne godine na natjecanjima županijske razine, a na natjecanjima državne razine bili su mladi tehničari, učenici iz Otočca i Ličkog Lešća. Naši robotičari, učenici Područne škole Ličko Lešće pod mentorstvom ing. Igora Naprte sudjelovali su na međunarodnom natjecanju u Slovačkoj i Sloveniji“ – kazala je ravnateljica Hodak te dodala da na putu prema izvrsnosti kontinuirano rade na postizanju višeg standarda poučavanja i cjeloživotnog učenja koje definira osnove vještine potrebne učeniku za aktivno sudjelovanje u društvu.
Kao izaslanik župana Ličko senjskog Milana Kolića nazočnima se obratio dr. Branislav Šutić uputivši čestitke u osobno ime, u ime župana Milana Kolića i saborskog zastupnika Darka Milinovića.
dr. Branislav Šutić
dr. Branislav Šutić
„Mi iz županije i dalje želimo podržavati vaše projekte, a dosadašnji rezultati pokazuju vaš veliki trud i zalaganje na što smo ponosni, jer ste jedna od važnih ustanova u županiji, a nama u gradu možda među najvažnijima dostojanstveno funkcionira. Drago mi je da su se i one male nesuglasice prevladale, i da u školi djelujete homogeno, da uspješno radite i postižete izvrsne rezultate. Vaši rezultati obvezuju nas koji se bavimo politikom, koji se bavimo javnim poslom da sudjelujemo zajedno s vama u poboljšavanju uvjeta, što materijalnih a ako je potrebito i kadrovski. Iako je nažalost svake godine sve manje učenika u našoj školi, na nama je da se zajedno sa ravnateljicom potrudimo, bez obzira što će biti manje učenika, da izlobiramo da vaše područne škole ostanu raditi jer poznato je da se kaže “gdje nema popa i nastavnika, nema ni sela“. Moramo se boriti da zadržimo sva radna mjesta i da ovaj kvalitetan kadar koji škola ima nastavi raditi i dalje. Županija maksimalno ulaže za pomoć u nastavi, sve smo financijski popratili, a sljedeće godine isto ćemo to činiti. Ono što je važno za jednu ovakvu ustanovu je da eliminiramo politiku iz svakog segmenta, žao mi je što nitko nije ovdje iz lokalne samouprave Grada Otočca, što vjerujem da su bili spriječeni. U svoje ime, ime župana Milana Kolića i saborskog zastupnika Darka Milinovića želim Vašoj školi sretan rođendan, da nastavite sa daljnjim izvrsnim rezultatima i da budete još uspješniji“ – kazao je dr. Branislav Šutić.
Svečanosti proslave dana osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ uveličao je i školski zbor koji broji 165 učenika pod vodstvom prof. Jasminke Devčić.
Dražen Prša