Proslavljena Lozarija u Ličkom Lešću

0

U nedjelju, 2. listopada proslavljen je u Ličkom Lešću blagdan zaštitnice župe Blažene Djevice Marije od svete Krunice.

Svetu misu je predvodio mons. Dinko Popović, dugogodišnji župnik sa Donje Vežice u suslavlju s don Jurom Tutekom, vlč. Jurom Ladišićem i župnikom vlč. Ivicom Miškulinom. Prije početka svete mise vlč. Ivica Miškulin pozdravio je okupljene vjernike i zahvalio braći svećenicima na dolasku na proslavu blagdana. Zahvalio je predvoditelju slavlja mons. Dinku Popoviću koji je od 1967. do 1970. godine bio župnik u Ličkom Lešću i Prozoru.

U svojoj propovijedi mons. Popović je naglasio kako nas je na današnju svetu misu sve zajedno okupila Gospa od Svete Krunice, Isusova majka Marija kojoj je posvećen mjesec listopad. Marija je blagoslovljena kćer od Boga Svevišnjega više od svih drugih žena na zemlji. Marija je uzvišena dika roda našega. U današnjem Lukinom evanđelju Isusu prilazi neka žena sa riječima: Blažena utroba koja je tebe nosila i prsi koje si ti sisao. Žena je hvalila Isusovu Majku Mariju, njegov dom, njegovu kuću i obitelj. Obitelj – to je sve… I mi danas ako pogledamo unatrag, za sve što smo u životu postigli imamo zahvaliti svojoj majci i svome ocu, svojoj kući, svojoj obitelji. Najveće je blago u životu imati dobre roditelje, dobru kuću, iz dobre kuće dolazi dobar narod, dobri ljudi. Takvi ljudi su i danas bogatstvo za Domovinu nam Hrvatsku i za Crkvu u Hrvata. Obitelj je i danas put naroda i put Crkve. Vjerski odgoj djece i mladih počinje u obitelji. Prilikom svojih pohoda našoj domovini pokojni papa blaženi Ivan Pavao II kao i sadašnji papa Sveti Otac Papa Benedikt XVI u svojim su obraćanjima naglašavali važnost kršćanske obitelji. Na ovogodišnjem misnom slavlju na hipodromu u Zagrebu Sveti Otac Papa Benedikt XVI izričito je pozvao kršćanske roditelje: “Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito euharistiji… uvedite ih u život Crkve; u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo, obasjavajući tako obiteljski život svjetlom vjere i hvaleći Boga kao Oca. Budite poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”.

Mons. Dinko Popović propovijed je zaključio slijedećim riječima: „Završimo ovo današnje razmišljanje; vaša Gospa od svete Krunice – Lozarija nas je sve gledala s osmijehom sa lica; živimo s tim osmijehom Djevice. Pozdravite sve Vaše kad dođete kući osobito bolesne i nemoćne ljude kao i sve starije, odnesite im dio svete mise i osmijeh Djevice – Gospe od Krunice. Budite svi, braćo i sestre, hrabri i jaka srca, svi koji se u Boga uzdate. Neka nam obitelji i naš dom čuva Božja Mati, Gospa od svete Krunice. Gospodin Bog je naš Kralj, On će nas spasiti, On će nam pomoći, imajmo vjere! Čuvao Vas sve Gospodin Bog od zla svakoga! Amen!“

Na popodnevnoj svetoj misi u 17 sati upriličen je blagoslov djece. Tijekom misnih slavlja pjevanje je na orguljama pratila časna sestra Krešimira Vuleta. Gospođa Marijana Dujmović iz cvjećarne „Mimoza“ Otočac poklonila je cvjetne aranžmane koji su krasili oltare župne Crkve.

SRK