Pukovnik Rendulić: „Status 117. brigade ZNG i dalje je upitan, njezini rezultati su neupitni“

Povodom sedme obljetnice smrti  Paje Šimića, prvog zapovjednika 117. brigade ZNG-e Gospić, na njegovom zadnjem počivalištu održana je dana komemoracija. Osim članova obitelji Šimić, vijence su položili Pajini suborci i prijatelji, predstavnice Ličko-senjske županije i Grada Gospića, kao i predstavnici braniteljskih udruga s područja Otočca i Perušića. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. Nakon toga sudionici komemoracije poklonili su se prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i zapalili svijeće podno biste u središtu Gospića. O povijesnim činjenicama i dosezima djelovanja 117. brigade ZNG u maloj dvorani KIC-a govorio je pukovnik Nikola Rendulić. Govoreći o trenutnim aktivnostima u svezi priznavanja statusa 117. brigade ZNG, u ime Odbora za priznavanje ove postrojbe govorio je Zdenko Bando.

-Svi dokumenti nalaze se u Ministarstvu obrane i u Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Po tim pitanjima radi savjetnik Predsjednice g. Josip Buljević, a u Ministarstvu tajnik g. Petar Barač. Preostaje nam jedino čekati l i nadati se povoljnom ishodu jer smo u zahtjev za priznavanje statusa 117. brigade ZNG priložili vrlo obimnu i iscrpnu dokumentaciju, rekao je Zdenko Bando.

Nastavak ispod oglasa

Pukovnik Nikola Rendulić istaknuo je kako povijesni dosezi  ratnog djelovanja Paje Šimića i 117. brigade ZNG nisu niti približno valorizirani u obimu kojem to zaslužuju.

-Iako  je Pajo Šimić to zaslužio, njegova uloga u prvim danima Domovinskog rata gotovo se nigdje ne spominje. Samim tim što je organizirao obranu Gospića uoči početka napada na grad, Pajina je povijesna uloga neprijeporna i vrlo velika. Formirao je postrojbu, spriječio tzv. JNA i četnike u ovladavanju ključnim pravcima prema Gospiću i okolici. A najvažnije je što je realizirao zapovijed Predsjednika RH da se preuzmu materijalno-tehnička sredstva koja su na ovim prostorima označila prekretnicu u ratu. On je samim pripremama želio obraniti ovaj teritorij na miran način, ili sa što manje gubitaka. Nije dozvolio da se hrvatska strana isprovocira s bilo kakvim neredima i napadima. Sprječavao je sve negativne pojave koje su mogle kompromitirati mladu hrvatsku državu i njezine branitelje. Bilo je u ono vrijeme još mnogo sjajnih odluka i akcija Paje Šimića i njegovih najbližih suradnika, ali samo  ovo što sam istaknuo dovoljno je da bi se shvatila velika djelo toga čovjeka i postrojbe koju je predvodio, rekao je pukovnik Nikola Rendulić.

H.J.