Radovi na Crkvi hrvatskih mučenika u završnoj fazi

0

UDBINA – Radovi na Crkvi hrvatskih mučenika ušli su ovih dana u završnu fazu. Vanjski su radovi okončani još početkom ove godine, pa se pristupilo uređenju interijera. Blagoslov ovoga zdanja najavljen je za 11. rujna, kada će crkvu nakon misnog slavlja blagosloviti kardinal Vinko Puljić.

Ideju o izgradnji crkve koja će objediniti sve ljudske žrtve pale za Hrvatsku u našoj burnoj prošlosti dao je Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović.

– Papa Ivan Pavao II je u jednoj svojoj poslanici kazao da narodi trebaju popisati sve svoje žrtve, sve mučenike pale za Domovinu i Crkvu, rekao je biskup Bogović. Imena tih ljudi nemoguće je znati jer  je njih suviše mnogo dragovoljno darovalo svoje živote za pokoljenja koja su dolazila. Zato sam želio na jednome mjestu na simboličan način  objediniti sve naše mučenike, izgraditi crkvu u kojoj bismo im se zahvaljivali na golemoj žrtvi. Kada je 9. rujna 1493. godine  na Krbavskom polju u bitci s nadmoćnijim Turcima izginulo na desetke tisuća hrvatskih vojnika, bila je to povijesna prekretnica i nenadomjestiv gubitak za hrvatski narod. Tako sam došao na ideju da na Udbini, prijestolnici Krbavskih biskupa, sagradimo crkvu koja će nas uvijek podsjećati na te hrabre ljude. Pomoć pri realizaciji ovoga projekta dali su mnogi. Od Hrvatskog sabora i Vlade RH preko našeg župana Milana Jurkovića, gradonačelnika i načelnika općina. Svatko tko štuje Boga, Crkvu u našu povijest dao svoj doprinos izgradnji. Ljubav prema ovim vrijednostima ne mjeri se novcem. Svatko je dao koliko je mogao. Crkva hrvatskih mučenika povezala je i iseljenu Hrvatsku jer je po katoličkim misijama prikupljan novac za njezinu izgradnju. Ovo je prigoda zahvaliti se svim ljudima dobre volje i otvorena srca, kazao nam je između ostaloga biskup dr. Mile Bogović.

Crkva se počela graditi u svibnju 2005. godine prema idejnom projektu zadarskog arhitekte Nikole Bašića. No, zbog skupoće od toga se projekta odustalo jer bi u konačnici stajao više od 70 milijuna kuna. Na temeljima prvotnog projekta 2008. godine nastavila se graditi crkva po projektu Marine Balin-Fadejev iz zagrebačkog Konstruktora. Na slavlju što će se prirediti 11. rujna 2010. godine vjernici iz cijele Hrvatske , Bih i mnogih europskih država. Kamen temeljac ugrađen u ovo zdanje blagoslovio je papa Ivan Pavao II. za svojeg ekumenskog posjeta u Rijeci.

M.S.