Razvojni centar Ličko-senjske županije popunjen, ulaganja počinju davati rezultate

U Razvojnom centru Ličko-senjske županije u Gospiću nedavno su otvorene dvije hladnjače za voće, unaprijeđeno je postrojenje za preradu voća i povrća, a ovih je dana popunjeno i posljednje od 16 mjesta poduzetničkog inkubatora i akceleratora.

Detalj sa otvorenja Razvojnog centra

Župan Ličko senjske županije Ernest Petry kaže da je županija kroz rebalans osigurala više od 190.000 kuna za hladnjače i sjeckalicu u poluindustrijskom postrojenju za pripremu, pranje, sušenje, sjeckanje i pakiranje voća i povrća.

Prije toga ulaganja u Razvojni centar Ličko senjske županije uloženo je više od 21 milijun kuna.

Otvoren je u listopadu prošle godine u prizemlju s opremom za poluindustrijska postrojenja za preradu voća i punjenje meda, te na katu kao potpuno opremljen prostor s uredskim namještajem, informatičkom opremom i GIS platformom za one koje počinju poslovati u Ličko-senjskoj županiji ili žele u njoj ulagati.

Petry najavljuje nastavak subvencioniranja najma uredskih prostora u inkubatoru razvojnog centra, kako bi se novim poduzetnicima “omogućilo da sazriju, stanu na noge i budu uspješni u svojem poslu”, kao i sufinanciranje nabavke profesionalnog sokovnika i uređaja za proizvodnju ulja.

U jednom od ureda radi Geoplan geodetkinje Darije Došen, u dijelu za iskusnije poduzetnike odnosno u programu akceleracije. Puno joj znači radno okruženje, a dobro dođe razmjena iskustava npr. s građevinarima, opisala je Došen prednosti takvog rada. U tvrtki osnovanoj 2019. godine je četvero zaposlenih i rade na poslovima geodetskih izmjera, parcelacije zemljišta, legalizacije, izrade podloga za projekte.

Došen kaže da u centru imaju sve što joj treba, no problem je što se svake godine raspisuje novi natječaj s bodovanjem, jer Ličko – senjska županija subvencionira troškove najma prostora, a razlog je da i novi poduzetnici mogli dobiti što bolje uvjete.

Cijelo prizemlje Centra služi obrtima i OPG-ovima za preradu voća i povrća i punjenje meda u staklenke.

Obrt Smočnica Nikolina Perša

Vlasnica obrta Smočnica Nikolina Preša, kaže da novo postrojenje sa sjeckalicom za rezanje voća i povrća u kriške ili komadiće, “radi satima bez zastoja”, te nasjeckano voće ide odmah s linije u komore za sušenje, pa u proizvodnju granola, mješavine valjane zobi s medom, voćem i čokoladom. Poboljšani uvjeti joj puno pomažu, a još više očekuje od iduće sezone kada će koristiti i hladnjaču.

Objašnjava da koristi sezonsko voće, domaće i ekološko voće, neprskano, pa će joj puno značiti da malo “razvuče sezonu”, jer npr. jabuke sazrijevaju, beru se i moraju se svježe preraditi u samo par tjedana. Ako ih kod kuće drži na 20 i više stupnjeva moraju se sjeckati i osušiti u samo par dana od berbe. Šljive u dan-dva. Čuvanjem voća u novoj hladnjači posao će se moći razvući na dva ili tri mjeseca, s tim da svakog tjedna može dovoziti određenu novu količinu svježe ubranog voća.

Ravnatelj centra Mile Milković

Neki pak više koriste postrojenje za želirane proizvoda, kuhanje pekmeza i džemova te izradu voćnih namaza, kaže ravnatelj centra Mile Milković, a pomalo se koristi i punionica meda, koja je za sada podbacila, iako se, kaže Milković, upravo za nju očekivalo da će dobro raditi.

Razlog što pčelari ne koriste dovoljno punionicu, smatra Milković, je taj što su od projektiranja do početka rada centra pojednostavljeni propisi za prodaju meda na kućnom pragu. Očekuje napredak od iduće godine.

Ne skriva da je za ovu sezonu malo kasno za hladnjaču pa nije puna, ali očekuje pune kapacitete sljedeće godine, kao što je od prošlog tjedna popunjen i poduzetnički inkubator s akceleratorom.

L.O.