Reagiranje Darka Milinovića na objede bivšeg ravnatelja NP Plitvice Perice: Sva moja imovina je legalna

3
Darko Milinović

Nakon što ga je prije nekoliko dana bivši ravnatelj NP Plitvice Borislav Perica prozvao u otvorenom pismu i izravno optužio da je bio pokrovitelj brojnih kriminalnih radnji u Lici, bivši ministar zdravstva Darko Milinović odgovorio mu je vlastitim otvorenim pismom u kom je negirao sve optužbe, te pritom za mutne poslove optužio upravo Pericu.

Reagiranje Darka Milinovića prenosimo u cijelosti.

Što se tiče moje imovine, još jednom mogu uputiti svakog zainteresiranog da pogleda moju imovinsku karticu, iz koje se vidi sva moja imovina, prihodi i način stjecanja iste. Ali, pripomenut ću da kuća na Viru nije moja već ju je otac prije više od deset godina sagradio, a vidljivo je također iz imovinske kartice da ne posjedujem nikakav gliser niti sam ga ikada posjedovao. Vaše insinuacije o stanovima u Zagrebu koje spominjete nikada nisam imao pa niti danas, nekakve večere za moj magistarski rad i da ne nabrajam niz drugih insinuacija koje spominjete, najbolje da se sve to provjeri.

Budući da nisam predsjednik upravnog vijeća NP Plitvička Jezera već 4 godine nisam sudjelovao u procesima kao što je sudska nagodba sa firmom Export drvo, sudska ovrha firme gosp. Čopa i nekih stvari koje spominjete.

Gospodine Perica, da Vas podsjetim, a vjerojatno u tome leži razlog Vaše nervoze, u čl. 23. Statuta JU NP Plitvička Jezera jasno piše da je ravnatelj odgovoran za zakonitost rada i poslovanja ustanove. Ako Vam, gospodine Perica nije jasno, to znači da ste Vi odgovorni za zakonitost rada i poslovanja Ustanove u Vašem mandatu.

Spominjete farmu krava na Udbini, pa da upoznam hrvatsku javnost s činjenicama, a to su:

– 10. veljače 2006. godine na sjednici Upravnog vijeća upoznali ste Upravno vijeće da postoje zainteresirani za farmu krava na Udbini, i da ima već gotov nalaz sudskog vještaka o procijenjenoj vrijednosti od 182.000 EUR, te da bi taj objekt trebalo prodati i tražite da se raspiše natječaj, što je UV na Vaš prijedlog i prihvatilo.

– 30. ožujka 2006. upoznajete Upravno vijeće  da se javio jedan ponuditelj koji ne zadovoljava uvjete natječaja, te se raspisuje novi natječaj

– 21. lipnja 2006. upoznajete UV da se na ponovljeni natječaj javio ponuditelj koji zadovoljava uvjete, te Vas Upravno vijeće ovlašćuje da Vi i stručne službe napravite prijedlog Ugovora o kupoprodaji.

– 28. lipnja 2006., na prijedlog ravnatelja Upravno vijeće usvaja prijedlog kupoprodajnog ugovora i ovlašćuje ravnatelja da ga potpiše.

Dakle svakom je vidljivo da ste taj proces prodaje Vi inicirali na upravnom vijeću i provodili ga kao odgovorna osoba. Naravno da o svemu postoji i službena dokumentacija.

Gospodine Perica, proizlazi li Vaša nervoza možda iz činjenice što je revizija 2008. godine ustanovila da ste od 25,7 milijuna kuna nabave kršili Zakon o javnoj nabavi u iznosu od 12,5 milijuna kuna, i da ste isti iznos izravno ugovarali. To bi značilo da je svaka druga kuna išla  izravnom pogodbom za što snosite odgovornost. Možda je sada jasnije zašto Vam resorni ministar nije povjerio drugi mandat pogotovo činjenicom da niste mogli osigurati plaće u zimskom periodu te ste za to podizali kredite, te njima opterećivali ionako prezaduženu ustanovu. Je li Vam poznata činjenica da danas nije tako?

Bilo bi zanimljivo da Vi objavite svoju imovinsku karticu, kao i ja.  Što se tiče gradnje moje obiteljske kuće, koju smo gradili supruga i ja uz pomoć naših roditelja sa osobnom štednjom, kreditnim zaduženjem i naslijeđem, javnost sam tada kao potpredsjednik Vlade obavijestio o početku radova. Bilo bi dobro da i Vi odgovorite tko Vam je radio adaptaciju kuće u Crikvenici, i tko Vam je gradio dvije kuće u općini Posedarje, naselje Podgradina. Kažu da je radila jedna firma, meni nepoznata, koja je obavljala i radove u NP Plitvička Jezera dok ste Vi bili ravnatelj. Može biti da su to insinuacije ali bi bilo dobro da nadležne institucije to provjere. Izmišljotinama i lažima vjerojatno pokušavate umiriti svoju nečistu prošlost glede vremena kada ste bili ravnatelj NP Plitvička Jezera ili čak načelnik policijske postaje u Crikvenici. Da Vas podsjetim da ste stvorili dug od 220.000.000,00  kn kada ste završili mandat, a da je na današnji dan smanjen za 150.000.000,00 kn.

Isto tako, zanimljivo bi bilo da se rasvijetli situacija oko krađe novca u NP Plitvička Jezera u Vašem mandatu, i je li istina da ste bili na detektoru laži i da ga niste prošli? Bilo bi dobro da radi sebe to objasnite hrvatskoj javnosti. Također, je li istina da ste nezakonito isplatili 520.000 kuna dva dana prije isteka svoga mandata jednoj firmi koja je sada u sudskom sporu s NP Plitvička Jezera?

I na kraju, bilo bi dobro da odgovorite na pitanje je li istina da ste privatnu kuću u Jošanima koja je bila katastarski u zabilježbi Plitvičkih Jezera prenesli jednoj fizičkoj osobi dok ste bili ravnatelj, te od iste osobe tu kuću i otkupili? Kažu neki da ima još nebrojeno pitanja na koje biste trebali odgovoriti.

Samo čovjek zadojen mržnjom zbog vlastite nesposobnosti, niskih strasti i neljudskih poriva može u otvorenom pismu spominjati djecu i tražiti da Bog sudi mojoj djeci. Da Vas podsjetim Bog je velik, oprostit će Vam On i te neljudske porive koje ne možete suspregnuti. Bog će oprostiti ali institucije ove države to ne sprječava provjeriti istinitost Vaših navoda kao i, kažu neki, kriminal u Vašem mandatu za koje je već državna revizija utvrdila kršenja zakona o javnoj nabavi u iznosu 12.700.000,00 kn. Jednako tako pozivam sve relevantne institucije da provjere poslovanje NP Plitvička Jezera u Vašem ali i u mandatu Branislava Šutića.

S poštovanjem,

dr. Darko Milinović

P.S. Da Vas još jednom podsjetim na članak 23. Statuta JU NP Plitvička Jezera koji glasi: “Ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada i poslovanja ustanove”. Niste li zbog njega nervozni?

LO