Reagiranje Darka Nekića (HDZ)

4

Poštovani gospodine Uredniče!

Molim da prema Zakonu o medijima u cijelosti i bez kraćenja objavite ovu moju reakciju na Vaš članak: Snaga HDZ-a, katastrofa Marasa, uz debakl, politička i moralna blamaža Tomaš Devčić. U Vašem članku izneseno je nekoliko netočnosti vezanih uz senjski HDZ koje moram ispraviti, a dopustit ćete mi da iznesem i nekoliko svojih zapažanja na Vaš članak. Netočno je da je je u Senju HDZ dobio 43% glasova. Točan je podatak da je u Senju HDZ dobio 43,97% glasova odnosno 1705 glasova. To je 349 glasova više od rezultata na parlamentarnim izborima 2011. U isto vrijeme koalicijska lista koju je okupio SDP u Senju je na ovim izborima dobila 31,92% odnosno 1238 glasova, što je 319 glasova manje nego na izborima 2011. pa Vi i Vaši pisci analize sada prosudite je li to nešto lošiji rezultat. Što se opravdanja tiče, Nekić nema razloga tražiti nikakva opravdanja od bilo koga a ponajmanje od Vas jer je senjski HDZ u mandatu 2012. – 2016. premoćno pobijedio na svim dosadašnjim izborima. Moram Vas podsjetiti da smo na lokalnim izborima jedini u Županiji od gradova pobijedili u prvom krugu i da sam izabran kao gradonačelnik sa više od 60% glasova građana Senja. Isto tako pobijedili smo i na izborima za EU parlament 2013. i 2014. sa više od 50%, a predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dobila je u Senju uvjerljivo izbore u obadva kruga. Osim toga na svim dosadašnjim izborima građani Senja birali su me u prvom krugu i već gotovo deset godina uspješno obnašam funkciju Gradonačelnika Grada Senja. Možda se to piscima Vaše analize ne sviđa ali ja tu ništa ne mogu. Ja ču i dalje raditi u interesu senjskog HDZ-a i Grada Senja.

Isto tako moram primijetiti da su sve velike stranke u Senju imale kandidate iz Senja na svojim listama za ove parlamentarne izbore. Koalicija Hrvatska raste u Vašem članku spominjanog Tomislava Zrinskog, a Hrvatska konzervativna stranka – Hrvatska stranka prava – Obiteljska stranka Berislava Gržanića i Barbaru Prpić. Jedino Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om nije na svojoj listi imala nikoga iz Senja. To je bila odluka čelništva stranke koju ja kao predsjednik poštujem, ali je nisu mogli razumjeti neki naši članovi. U Senju je HDZ na ovim parlamentarnim izborima dobio više glasova od koalicije Hrvatska raste predvođene SDP-om i koalicije Most zajedno, što se može vidjeti iz poslane tablice.

Na kraju ovoga pisma imam na Vas dvije molbe:

  1. Molim Vas da kada objavljujete analizu izbora za Ličko – senjsku županiju objavite cjelovitu analizu koja uključuje i analizu preferencijalnog glasovanja koja je po prvi puta korištena na parlamentarnim izborima. Ona je doista zanimljiva. Ako niste u stanju napraviti cjelovitu analizu mogu Vam ja to besplatno napraviti. Za početak Vam šaljem tablicu s analizom za Ličko – senjsku županiju po gradovima i općinama. Ako je objavite poslat ću Vam i ostale moje analize.
  2. Molim Vas da o Gradu Senju i senjskom HDZ-u više ne pišete. Niste to radili ni do sada, osim kada ste nas prozivali za nešto loše. Promakli su Vam naši rezultati u povlačenju novca iz EU fondova, rezultati u gradnji komunalne infrastrukture, promakli su Vam i dosadašnji rezultati senjskog HDZ-a na izborima. Pitam se zašto? Možda zato što nemamo ugovor o suradnji s Vašim portalom kao ni s bilo kojim drugim portalom. Najbolje je da nas ne spominjete i da izbacite sa svoga portala onaj dio koji govori da pokrivate područje Grada Senj.

 

Nažalost, morao sam ovako reagirati, ne zbog sebe, već zbog istinskih senjskih HDZ-ovaca koji su se silno trudili na ovim izborima da HDZ ostvari što bolje rezultate bez obzira što nitko iz Senja nije bio na listi i što su zbog toga bili razočarani. Na kraju ovoga pisma još jednom molim da se ovo reagiranje u cijelosti i bez kraćenja objavite jer ću u protivnom morati poduzeti sve pravne radnje kako bi bilo objavljeno.

Želim Vam ugodan dan i srdačno Vas pozdravljam!

Gradonačelnik Grada Senja i Predsjednik senjskog HDZ-a:

Darko Nekić, prof.

tabela