Reagiranje Karla Starčevića

Gospić, 28. srpnja, 2017.

LIKA MEDIA j.d.o.o.
Ulica dr. Ante Starčevića 18
53000 Gospić

Nastavak ispod oglasa

n/r glavnog urednika
gospodina Hrvoja Jurkovića

 

Poštovani gospodine Jurković,

U skladu s člankom 40. Zakona o medijima, a koji izričito propisuje da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su  povrijeđena njegova prava ili interesi, molim Vas da na portalu Lika Online objavite ispravak mnogih netočnih navoda i to u cijelosti.

Naime, u članku nepoznatog autora, potpisnog inicijalima „L.O.“ (pretpostavljam da se, zbog zahtjevnosti navedenog teksta,  radi o redakcijskoj suradnji više autora) i objavljenog 27. srpnja, 2017. godine te znakovito naslovljenog retoričkim pitanjem „Je li Grad Gospić zaspao?“ navedeno je nekoliko netočnih informacija kojima ste po tko zna koji put na Vašem portalu pokušali obmanuti čitatelje i građane Grada Gospića, kako ste i naučili raditi godinama ranije. Također, vrlo je znakovito da ova retorička pitanja vezana uz pojedine projekte niste postavljali bivšoj gradskoj vlasti, a upravo je bivša vlast ta koja ih je započela, ali ih nikada nije dovršila.

Zašto je tome tako, odgovorit ću Vam u nekoliko narednih točaka.

  • Radovi na Ličkom Osiku obustavljeni su uslijed oštećenja starog (postojećeg) kanalizacijskog sustava, a izračun za novi sustav nije stručno dimenzioniran da može prihvatiti svu oborinsku vodu. Daljnjim radovima bi se nanijele dodatne štete u visini iznad 2 milijuna kuna.  Osim toga radovi su otvoreni od strane stare gradske vlasti, a da nisu osigurana proračunska sredstva. Dakle, otvaranje radova je bilo protuzakonito, dok je radove nakon gubitka izbora vrlo naprasito zatvorila također stara garnitura i to s ciljem prikrivanja nanesene štete na kanalizacijskom sustavu.  U tijeku je sanacija učinjene štete.
  • Što se tiče izgradnje nogostupa za sigurnost djece do Osnovne škole dr. Jure Turić, reći ću samo kratko i jasno, a čitateljima ću ostaviti na zaključak. Za navedeni nogostup postoji glavni i idejni projekt,  kojemu je,  gle čuda,  autor nitko drugi  nego gospodin Mate Žagar. Za sada je osim toga, potpisan i sporazum između Grada i MUP-a.  Radovi nisu ni mogli započeti iz razloga što nije ishodovana građevinska dozvola i sada smo u fazi prikupljanja ostale dokumentacije i suglasnosti javnopravnih tijela potrebnih za ishođenje iste. Svi znamo da je dug put od ideje do realizacije! Nekima je bio i predug – gotovo 30 godina.
  • Projekt obnove fasada, odnosno energetske učinkovitosti zgrada u fazi je  prikupljanja suglasnosti stanara i zatvaranja financijske konstrukcije. 24. srpnja 2017. godine  održan je sastanak s predstavnicima stanara i direktorom Komunalca d.o.o. koji je nositelj projekta. Predstavnici stanara izrazili su volju i želju za provedbom projekta i  dobili su detaljne proračune i plan otplate kredita svog dijela sufinanciranja projekta (40%), odnosno radova. Izračun je vršen na osnovi petogodišnje i desetogodišnje otplate kredita, kroz plaćanje mjesečne pričuve. Čim dobijemo ovjerene izjave stanara objavit ćemo javni natječaj.  U rujnu ove godine očekujemo zatvaranje javne nabave i početak radova.
  • Nadalje, Grad Gospić  se obvezao napraviti kosturnicu za žrtve Drugog  Svjetskog rata na Balinovcu, tj. prostoru Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene. Međutim nitko od djelatnika Grada nije bio o tome informiran. Radovi su trebali biti završeni najkasnije do 15. lipnja 2017. kada je trebala početi i ekshumacija žrtava. Stara Uprava nije ni počela s izradom projektne dokumentacije,a kamoli s gradnjom. U komunikaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja saznali smo za projekt i počeli intenzivne pripreme kako bi što prije započeli i s realizacijom.

Također, potpuno je ista situacija i sa šetnicom na  Novčici i sa svim tzv. započetim projektima i idejnim projektima kojega je stara gradska vlast imala na umu realizirati. Od svega nam je ipak najsimptomatičnije  da je idejni tvorac svega vidljivoga ali i  nevidljivoga gospodin Mate Žagar uredno primio novac za svoje ideje i idejne projekte. Kako rekoh – dug je put od ideje do realizacije i mi ćemo ga sigurnim korakom prevaliti i doći do konačnog cilja, a to je dobrobit Grada Gospića i svih njegovih stanovnika.

Vama i Vašem portalu se zahvaljujemo što  čitatelje stalno podsjećate na stravičnu i tužnu neučinkovitost i neznanje bivše vlasti te golemu korupciju koja se godinama odvijala iza zidova Gradske uprave. Još Vas jednom molim da u skladu s člankom 40. Zakona o medijima objavite moje reagiranje u cijelosti. Za sve dodatne informacije, u skladu s načelom transparentnosti, stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Karlo Starčević

Gradonačelnik Grada Gospića