Rekonstrukcija Primorske ulice u Novalji: Projekt vrijedan 6 milijuna eura

U Novalji je održana početna konferencija projekta rekonstrukcija Primorske ulice – I. faza.

Ovim činom, Grad Novalja započinje projekt rekonstrukcije Primorske ulice, ključne obalne prometnice u gradu, s ciljem rješavanja prometnih gužvi, povećanja sigurnosti i rasterećenja pristupnih cesti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6 milijuna eura, a rok za završetak radova je kraj 2023. godine.

Nastavak ispod oglasa

– Dugo smo čekali ovaj projekt, vjerujemo da ćemo njime dobiti jednu novu fizionomiju grada s morske strane. Rok je kratak, do kraja 2023. godine, dobit će se veća prometna sigurnost, hortikulturno uređenje ali i mogućnost gospodarskih aktivnosti. Oplemenit ćemo ovaj atraktivni dio obale i vjerujemo da nećemo na tome stati. U tijeku su i radovi na ribarskoj luci, a visina investicije rekonstrukcije Primorske ulice i ribarske luke je gotovo 90 milijuna kuna. Veselimo se realizaciji ovog projekta kao i projekta uređenja ribarske luke te očekujemo kako će čitav ovaj predio biti učinkovito uređen za sve građane i posjetitelje našeg grada – rekao je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo.

Novalja će ovih projektom osigurati modernu pristupnu cestu koja vodi do luke, a svojim tehničkim uvjetima zadovoljava potrebe stanovnika grada te pravilno adresira sve trenutne manjkavosti koje se primarno odnose na sigurnosne aspekte, ali i samu kvalitetu života lokalnog stanovništva. Rekonstrukcijom Primorske ulice  povećat će se protočnost i sigurnost svih sudionika u prometu te olakšati pristup luci čime će se poboljšati prometna povezanost.

-Ponosni smo na ovaj projekt koji realiziramo s Gradom Novaljom. Oni su pripremili svu dokumentaciju, kandidirali projekt na poziv u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija nakon čega je odobreno oko 6 milijuna eura za ovaj vrijedni projekt. 85% sredstava dolazi iz EU fondova, 15% iz Državnog proračuna. Projekt će doprinijeti unaprjeđenju turističke ponude, poboljšanju sigurnosti i protočnosti prometa. Ovaj i slični projekti služe svima na ponos, a mi se možemo pohvaliti s brojkom preko 180 EU projekata koje provodi Vlada, samo na području prometa – rekao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta određena je u iznosu od 5.990.692,43 EUR. Ukupni prihvatljivi troškovi određuju se u iznosu od 5.990.692,43 EUR, od čega bespovratna sredstva iznose 5.990.692,43 EUR.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Razdoblje provedbe projekta je od 1. prosinca 2020. do 31.prosinca 2023. godine.

L.O.