REPORTAŽA: Paljenje svijeća za spas Hrvatske

0

Neumorni zagrebački aktivisti iz udruge “Građanska solidarnost”, braća Siniša i Dubravko Krčmarek, realizirali su u dane ispred blagdana Svih Svetih svoju dugo planiranu inicijativu “Paljenje svijeća za spas Hrvatske”. Cilj ove hvale vrijedne akcije je bio pokazati raznolikost načina prosvjedovanja protiv vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, koji svakim danom krše elementarna ljudska prava hrvatskih građana, a posebice branitelja koji su dali svoje živote za jednu drukčiju Hrvatsku.

Oglas

“Svi smo svjedoci da se vladajuća elita potpuno odmetnula od naroda i služi samo interesima krupnog kapitala, izjavio je idejni začetnik ove akcije, Siniša Krčmarek, koji je osim “Građanske solidarnosti”, koju je zajedno sa svojim bratom osnovao, također i član Izvršnog odbora udruge “Volim Hrvatsku – ne u EU”, zadužen unutar udruge za koordinaciju ovakvih i sličnih akcija, kojima je krajnji cilj umrežavanje svih udruga građana, što je jedina opcija koja će dati vrlo brzo i konkretne rezultate na polju građanske solidarnosti i otpora prema strukturama koje su svom narodu odavno okrenule leđa.

“Sedan dana smo polagali Križ moralnosti i razuma na Markovom trgu i Trgu Bana Jelačića, a tim činom kojeg je redovito pratilo ispitivanje i maltretiranje od strane hrvatske policije, jasno smo pokazali da se ne bojimo represivnog aparata i da znamo kako ćemo doći na kraj tim takozvanim “nedodirljivima”, ispričao nam je Dubravko Krčmarek, a njegov brat Siniša nadodao: “Polaganje Križa od obične trave na mjestu gdje je okrunjen narodni kralj Matija Gubec, jasan je simbol da je vrijeme za promjene i poticaj buđenju hrvatskog naroda, koje se sve više osjeća na ulicama naših gradova.”

Na sam dan Svih Svetih, braća Krčmarek su uz pomoć aktivista iz još nekoliko hrvatskih udruga palili svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, Kamenitim vratima i Markovom trgu. Cijeli performance je imao svoju jasnu simboličku poruku, jer su svijeće simbolizirale ujedinjenje hrvatskog naroda, tj. njegovih nevladinih organizacija, pokreta i građanskih udruga. Svaka udruga je imala svijeću sa svojom oznakom, a prva svijeća na Trgu bana Jelačića, zapaljena je od strane udruge “Građanska solidarnost” te simbolizira brigu za domovinu kroz društveno-koristan rad aktivista na terenu. Nakon paljenja svijeće, uslijedila je molitva za buđenje hrvatskog naroda i što više volontera na području kojim se bavi ova vrijedna udruge.

Paljenje druge svijeće, od strane ekološke udruge “Projekt”, predstavlja molitvu za bolesno društvo u kojem živimo, bez moralnosti i ekološke svijesti. Svijeća udruge “Projekt” zapaljena je pred Kamenitim vratima, iz razloga što ova udruga nudi alternativno riješenje za ove goruće probleme na prostorima Lijepe naše.

Tada je na Markovom trgu došla na red i molitva za hrvatske političare, koji su zasljepljeni materijalnom koristi i statusnom moći, zastranili i odmetnuli se od svog naroda. Svijeća je zapaljena od strane udruge “Volim Hrvatsku – ne u EU”, kojoj je trenutno glavni cilj osvjestiti hrvatski narod po pogledu negativnih učinaka ulaska u Europsku zajednicu država. Okupljeni su se prisjetili  i nedemokratske zabrane okupljanja ovim udrugama na Markovom trgu, kojom su vladajuće strukture pokazale opravdani strah od okupljanja i umrežavanja naroda.

“Ipak, koliko god oni pokušavali, lavinu je nemoguće zaustaviti”, zaključio je Dubravko Krčmarek.

Četvrti položaj paljena svijeća od strane udruge “I mene se pita”, dogodio se na groblju Mirogoj, kod križa palim braniteljima u Domovinskom ratu. Paljenje svijeće s natpisom “I mene se pita”, aludira na nebrigu vladajućih struktura o poginulim, ali možda još i više – o živim hrvatskim braniteljima. Okupljeni su se dugo molili za sve one koji su dali svoje mlade živote, nadajući se jednoj boljoj, poštenijoj i pravednijoj hrvatskoj državi, koja nam nažalost, zbog korumpirane i izdajničke vlasti, nikada nije omogućena.

Na kraju svog dostojanstvenog puta, braća Krčmarek i predstavnici spomenutih hrvatskih udruga, zapalili su i posljednju tužnu svijeću, na grobu svog u Domovinskom ratu poginulog brata i suborca Roberta Krčmareka, koji je bio časnik 1.gardijske brigade “Tigrovi”, iste one koja danas slavi 20.godišnjicu postojanja.

Na kraju ove akcije, braća Krčmarek su nas uvjerila da je ovo samo početak buđenja hrvatske građanske solidarnosti. Akcije umrežavanja udruga će se nastaviti, a za očekivati je da će se ovoj hrabroj skupini s vremenom priključiti još mnoge hrvatske udruge. “Od sjedenja, plakanja i zapomaganja nema ništa, moramo napokon ustati i sami se izboriti za svoja prava, jer Hrvatska nije privatni poligon za igre domaćih i svjetskih političkih elita, već je to dom svih hrvatskih obitelji, koji moramo sačuvati i spasiti u ime prošlih i budućih generacija”, rekao je na kraju Dubravko Krčmarek, a te riječi su još dugo odjekivale među osvjeljenim grobovima hrvatskih branitelja.

Pripremio: Romano Sole