Rokovo u Otočcu

0

Blagdan Sv.Roka, 16.kolovoza proslavljen je misnim slavljem u kapelici Sv.Josipa na mjesnom groblju u Otočcu gdje je i kip Sv.Roka.

Svetu misu predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije i otočki župnik u zajedništvu s fra. Smiljanom Berešić, gvardijanom u Sidneju-Australija i don.Jurom Ladišić svećenikom u miru.

Oglas

U svojoj propovjedi mons.Šporčić govorio je o liku i djelu Sv.Roka.

Rok je rođen u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof. Prema najstarijem Rokovu životopisu, njegovi roditelji dulje su vremena bili bez poroda, a jako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac.

Prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Rokov je kršćanski odgoj bio dubok, nije se zadovoljavao površnošću, već je velikodušno i nesebično darovao i žrtvovao sve. Na svome hodočašću u Rim, Rok se zaustavio u Acquapendente gdje se dao na dvorenje okuženih bolesnika u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja.

Štovanje ovog sveca su uvelike proširili franjevci i kapucini.

Zaštitnik je oboljelih od gube, kuge i kolere (i općenito od zaraznih bolesti), invalida, kirurga, protiv bolesti životinja (posebice pasa).

Pučko pjevanje predvodio je bogoslov Josip Šimatović.

Fra. Smiljan na kraju svete mise obratio se kratko prisutnima, a nadamo se da ćemo ga viđati češće u Otočcu jer je obiteljski vezan za grad Otočac. Gospođa Mirjana Papp supruga vlasnika hotela Park u Otočcu je sestra fra.Smiljana.

I.B.