Rušenje starog, stvaranje novog HDZ-a u Otočcu

21

Rujan i listopad u Otočcu bit će, po svemu sudeći, presudni za budućnost HDZ-a. Svojevrsna katarza koja slijedi, a što znači očišćenje, pročišćenje, oslobađanje, kako fizičko tako i psihološko, trebala bi donijeti jedan novi HDZ u pravom smislu riječi, ozdravljen i spreman zauzeti mjesto u političkoj žabokrečini mrtvila koje se nadvilo nad Otočcem. Kako će se proces tog čišćenja provoditi zanima mnoge, i puno toga je još nejasno. Stranka je u kolapsu, jednostavno ne postoji. Ako i postoji na papiru, ono što se u obamrlom životu te stranke događa nakon postavljanja povjerenika Ivice Miletića može se slobodno nazvati nepodnošljiva lakoća postojanja.  Miletić kao političar bio je Milinovićev mudar potez davanja narkoze otočkom HDZ-u, ali i dobro odigran politički štih za prividan mir unutar tog Ogranka. Stvaranje klanova unutar otočkog HDZ-a stranku su doveli na najminornije mjesto (ne)postojanja i svaka od unutarstranačkih opcija (ne)vidljivo vuče na svoju stranu, ne ustručavajući se koristiti najpodlije metode uništavanja bilo kakvog, drugačijeg političkog mišljenja. HDZ u Otočcu ne postoji, raskol koji je vidljiv iz zraka potresa temelje stranke koja je bila jedna i jedina kada je u pitanju politički život grada Otočca, ma što god tko mislio.

Današnji otočki HDZ nema nikakav politički program, nema ni razrađenu javnu politiku s kojom bi pokrenuo procese unutarstranačkog preustroja, hadezeovci si po kafićima spočitavaju da nisu ništa napravili nakon izbornog debakla, ali očito je da vremena napretek imaju kad je u pitanju političko kadroviranje i čistke. Sada, kada su u opoziciji, još nisu javnosti ponudili ništa, nijednu novu programsku zamisao, politički projekt ili stil političkog djelovanja. Ako se prisjetimo da su većinu svog predizbornog političkog djelovanja trošili na osobne i frakcijske sukobe u borbi za vlast, u stranci koja je vrvjela međusobnim uvredama, prokazivanjima, podmetanjima, spletkama i obračunima kakvi dotad nisu viđeni u političkom životu HDZ-a, onda je teško zamisliti rađanje jednog novog, kao nekad snažnog HDZ-a.

A tko bi trebali biti glavni ljudi koji bi činili jedan novi otočki HDZ? Mnoga su imena u političkom zamišljanju novog HDZ-a. Neki od političkih vizionara stvaranja novog HDZ-a u Otočcu zasukali su rukave iznad ramena, i ako im uspije bar dio od planiranog, priznajem, bio bi to zaista onaj HDZ koji pamtim iz najboljih vremena. Novi HDZ Otočca, po nekim vizijama, svoje djelovanje i rad temeljit će na ujedinjenju svih onih koji su stvarali, pa na ovaj ili onaj način napustili HDZ, na okupljanju mladih, političkom prošlošću neopterećenih kadrova, na davanju zasluženog mjesta unutar stranke uglednim građanima i poduzetnicima grada  Otočca, ali i na liku i djelu pokojnog Dražena Bobinca. Branislav Šutić, Josip Grčević Šerif, Vera Francetić, Mladen Vodička, Marinko Kazda… samo je dio imena s kojima se u političkim krugovima barata da bi mogli činiti buduću okosnicu novog HDZ-a u Otočcu. Upitnim ostaje gdje su u toj političkoj križaljci mjesta za Milana Jurkovića i Marija Barkovića, koji su, nedvojbeno je, činili jednu povijest otočkog HDZ-a??? Da, to je pitanje svih pitanja. Iako se bivši župan Milan Jurković, donedavni predsjednik otočkog HDZ-a,  bar za sada povukao iz aktivnog  političkog djelovanja, poznavatelji njegovog političkog iskustva moraju u svakom slučaju računati da, iako je u mnogim političkim borbama bio ranjen i po nekoliko puta, nikada nije izašao iz političkog rata, a da nije nanio itekako teške udarce svakom onom tko mu se na ovaj ili onaj način suprotstavio. S druge strane pak, Barković će zasigurno imati značajnije mjesto u stranci unatoč „priljepcima“ gubitka izbora i šuplje gradske kase, jer njegovo političko uvažavanje od Karamarka mnogima je itekako na umu. Kako bilo da bilo, novi vođa otočkog HDZ-a mora biti moderan političar, koji treba znati da Otočac ne smije biti ovisan o svojim tragedijama iz prošlosti  te da budućnost treba graditi neopterećenu frakcijama unutar stranke, koje su joj nanijela toliko zla.

Novi vođa, čelni čovjek otočkih hadezeovaca, ne smije biti zarobljenik kamenjarske retorike i mitova te velikih historijskih ambicija koje su obično završavale s patuljastim ostvarenjima. Otočkim hadezeovcima treba mirna, sabrana, koncentrirana, “hladna” i konzervativna osoba u modernom značenju te riječi, koja će od HDZ-a napraviti stranku s probranim timom, moralnu i djelotvornu, u kojoj se kršćanstvo i patriotizam podrazumijevaju kao temelj, a ne ističu kao prigodni mamac. Stranku koja svojim urbanim ponašanjem, stilom i jezikom neće nauditi svojoj pučkoj biti, ali će biti jednako prihvatljiva suvremenom gradskom biraču. Kad slušam razgovore o mogućim kandidatima čini mi se da su kriteriji kao i u svađama o najprivlačnijoj curi ili momku na seoskom derneku. Neke druge igrače iz donedavne glavne postave HDZ-a u Otočcu nitko ni ne spominje, kažu da je njihova karijera završila, za što je istini za volju bilo i krajnje vrijeme, jer s njima i uz njih neki novi HDZ ne bi imao nikakvog smisla, kako političkog tako i istinskog. Stranku treba temeljito očistiti od krpelja, buha, parazita, prijateljica noći, žena koje laju, ali i od ujaka, strina, kumova, braće i sestara.             

Što se tiče procesa čišćenja unutar otočkog HDZ-a, to je zasigurno najteži dio posla koji će se morati obaviti na jedan ne toliko higijenski, ali u svakom slučaju učinkovit način. Mnogi do sada „uhljebljeni“ HDZ-ovci zasigurno da će biti bačeni u drugi plan, s njihovih fotelja imena će biti izbrisana, ali na papiru vjerojatno će ostati njihov trag. Taj, nazovimo novi HDZ ne bi trebao posezati za metodama revanšizma, vritnjakanja, i odbacivanja nekih članova koji i dalje unatoč političkoj smrti i dalje rovare i podmeću klipove rušeći  i ono što je već srušeno. One koji budu pokretali procese promjena otočkog HDZ-a, očekuje tijekom idućih mjesec dana veliki posao, lobiranja, dogovora, pregovora, ali vjerojatno i nekih ustupaka, jer politika ne bi bila ono što je da se i na to ne računa. Proces revizije članstva prvi je korak u sređivanju političke bolesti HDZ-a, a nakon toga izbori po ograncima činit će već određenu rendgen sliku, okosnicu budućeg HDZ-a uoči izborne skupštine.                

Pojedine HDZ-ovce vlast je opila, pa su se u zamjenu za nju odrekli svake kontrole nad svojim postupcima, no kako taj grijeh propusta možda nije kaznene prirode, dovoljno je velik da zaslužuje ozbiljnu ispriku, bar prema nekim ljudima, poglavito onima koji nisu više s nama. Kod pitanja želi li se uistinu stvoriti novi HDZ u Otočcu, Darko Milinović je koncizan, ali i politički neopterećen u priklanjanju bilo kojoj opciji unutar otočkog HDZ-a:

„ Jedinstvo unutar otočkog HDZ-a je temelj za nove uspjehe. Pozivam one koji su se distancirali od HDZ-a iz bilo kojeg razloga da se vrate u redove stožerne stranke u Hrvatskoj, u redove HDZ-a. Pozivam i pojedince da osobne interese stave u drugi plan, a u prvi plan da stave interes stranke i da se pripreme da na idućim izborima, ma kada god oni bili, ponovno stanu za kormilo herojskoga grada Otočca. Očekujem da će HDZ biti oštra, ali ako se prepoznaju interesi grada Otočca, i konstruktivna oporba“.

Ja bih tek dodao: „Pametnome dosta“ !!! .

Dražen Prša